Krediti za stan i 30.000 eura jeftiniji kad uđemo u EU

Za deset mjeseci, kad Hrvatska postane punopravna članica Europske unije, i naši će građani dobiti pristup kreditima u bankama zemalja članica, što će im omogućiti da uštede i do 30.

20.9.2012.
12:13
VOYO logo

"Prema svim građanima zemalja EU imamo jednak tretman i za njih vrijede identični uvjeti kreditiranja. Nema razlika", kazala je predstavnica odnosa s javnošću Deutsche Banke u telefonskom razgovoru za Večernji list. U Commerzbank AG-u, drugorangiranoj njemačkoj banci, imaju istu politiku otvorenih vrata prema svim građanima zemalja članica EU.

U toj banci trenutačno stambene kredite plasiraju uz kamatu od 3,8 posto naviše, što je najmanje dva postotna boda povoljnije nego u Hrvatskoj, i to za akcijske kredite. Kada se te brojke ubace u kalkulator, zaključuje se da takva razlika u kamati za kredit od 100 tisuća eura kroz 20 godina znači čak 30 tisuća eura razlike!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrošački krediti vani skuplji

Ipak, bitno je znati da su krediti namijenjeni potrošnji u Njemačkoj nepovoljni: nenamjenski gotovinski i autokrediti osjetno su skuplji nego u hrvatskim bankama. Kamata za autokredite iznosi 7,99 posto, za gotovinske čak 12,99 posto, što je prilično obeshrabrujuća cijena zaduživanja.

Zanimljivo, list piše i da su 'mame' banaka koje u Hrvatskoj imaju 'kćeri' podružnice, poručile da kredite neće odobravati direktno, nego preko svojih podružnica u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo