Play ponuda

KORONAVIRUS GAZI SVJETSKO GOSPODARSTVO: / Na burzama najgori tjedan još od svjetske krize 2008.

Image

Koronavirus je zabilježen na trima kontinentima u petak te se svijet priprema za pandemiju, dok investitori prodaju dionice u očekivanju nove globalne recesije

28.2.2020.
10:22
Play ponuda

Najgori tjedan nakon svjetske financijske krize 2008. zabilježen je na svjetskim burzama zbog usporavanja ekonomske aktivnosti uslijed koronavirusa.

Poremećaji u međunarodnom prijevozu i lancima opskrbe pojačali su strahove od globalne recesije u SAD-u i eurozoni.

Cijene azijskih dionica na Wall Streetu padaju, a burzovni indeks S&P 500 pao je za više od 4 posto u četvrtak, a 19. veljače već se smanjio za više od 10 posto.

'Nitko ne može reći koliko će dugo ovo trajati i koliko će ozbiljno biti'

"Koronavirus sada izgleda kao pandemija. Tržišta se mogu s time nositi čak i ako postoji veliki rizik, sve dok vidimo kraj tunela", rekao je Norihiro Fujito, glavni dionički strateg tvrtke Mitusbishi UFJ Morgan Stanley Securities.

"Ali u ovom trenutku nitko ne može reći koliko će dugo ovo trajati i koliko će ozbiljno biti", dodao je.

U Kini, gdje je nastao koronavirus, zabilježeno je 327 novih slučajeva, najmanje od 23. siječnja. Preko 78 800 osoba zarazilo se koronavirusom u Kini, a umrlo ih je gotovo 2800.

Četiri nove zemlje objavile su da se na njihovu teritoriju pojavio koronavirus te je trenutačno taj virus zabilježen u 55 zemalja.

Ukupno je 70 osoba umrlo izvan Kine od koronavirusa, a zarazilo ih se 3700.

Tri četvrtine novih infekcija dogodilo se izvan Kine.

Virus ima pandemijski potencijal

Talijan koji je stigao u Nigeriju prošloga tjedna, prva je osoba kojoj je potvrđen koronavirus u najmnogoljudnijoj zemlji Afrike. Osoba koja se letom vratila iz Irana donijela je koronavirus u Novi Zeland. Bjelorusija i Litva također su objavile da se kod njih pojavio kronavirus.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da se sve države trebaju pripremiti za koronavirus.

"Virus ima pandemijski potencijal", rekao je u Ženevi. "Nije vrijeme za strah. Vrijeme je da djelujemo kako bismo spriječili zarazu i odmah spasili živote", dodao je.

Kreditna agencija Moody's rekla je da bi pandemija izazvala globalnu recesiju u prvoj polovici godine.

'Odlučujući trenutak

Uz gomilanje medicinske opreme, vlade su zatvorile škole i velika okupljanja, u područjima ozbiljno pogođenima koronavirusom.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa razmatra izvanrednim ovlastima proširiti proizvodnju zaštitne opreme, rekla su dva dužnosnika za Reuters.

U Francuskoj se udvostručio broj zaraženih, Njemačka je upozorila da predstoji epidemija, a Grčka, kroz koju migranti s Bliskog istoka ulaze u Europu, pojačala je granične kontrole.

Povećao se broj umrlih od koronavirusa u Italiji, najteže pogođenoj europskoj zemlji. Ukupno je u toj zemlji umrlo 17 osoba, a broj zaraženih povećao se za 200 te je sada zaraženo 655 osoba.

Prema procjeni Reutersa u Njemačkoj je zabilježeno 45 slučajeva, Francuskoj 38, a Španjolskoj 23.

Čelnik WHO-a rekao je novinarima u Ženevi da se Iran, Italija i Južna Koreja nalaze u "odlučujućem trenutku" za sprječavanje širenja zaraze.

Južna Koreja, u kojoj je zaraženo najviše osoba nakon Kine, objavila je 256 novih slučajeva zaraze u petak te su do sada u toj zemlji zaražene 2022 osobe.

Voditelj programa WHO-a za izvanredne slučajeve dr. Mike Ryan tvrdi da bi situacija u Iranu mogla biti gora nego što se čini. Čak 26 osoba, najviše izvan Kine, umrlo je u toj zemlji od koronavirusa, a prijavljeno je samo 245 slučajeva.

Američke obavještajne agencije prate širenje koronavirusa u Iranu te u Indiji, gdje je prijavljena samo nekolicina slučajeva, rekli su izvori za Reuters.

Play ponuda
Play ponuda