'KONVERZIJA 'ŠVICARCA'

MINISTAR LALOVAC: “Banke su uzele bonuse i otišle, a građane pustile da grcaju u dugovima”

“Sve je već na papiru, neće biti novog zakona, već će se sve implementirati u postojeće zakone s glavnim ciljem izjednačavanja glavnica kredita u ‘švicarcima’, s glavnicama kredita u eurima. Radit će se i na tome da se građanima ne naplaćuje trošak konverzije”, rekao je ministar Lalovac.

Ministar financija Boris Lalovac u emisiji Hrvatskog radija Ujutro prvi govorio je o detaljima vladinog prijedloga za rješenje problema građana zaduženih u švicarskim francima – konvertiranju kredita u eure.

Precizirao je da će se svi krediti u ‘švicarcima’ konvertirati u euro prema kamatnoj stopi koja je vrijedila na dan dizanja kredita, ali po tečaju HNB-a ili poslovne banke koji će vrijediti na dan konverzije.

Mađarski slučaj

Mađarska je pokušala s konverzijom prema tečaju na dan potpisivanja kredita, ali je tu odluku srušio europski sud. Lalovac je naglasio kako se ove mjere neće odnositi na već vraćene kredite.

“Sve je već na papiru, neće biti novog zakona, već će se sve implementirati u postojeće zakone s glavnim ciljem izjednačavanja glavnica kredita u ‘švicarcima’, s glavnicama kredita u eurima. Radit će se i na tome da se građanima ne naplaćuje trošak konverzije te da im se otpis dijela glavnice ne oporezuje”, kazao je Lalovac.

Svi detalji, obrazložio je, bit će izdefinirani tijekom ovog i početkom idućeg tjedna, a 1. listopada uslijedit će izglasavanje u Saboru ili donošenje uredbe’, kazao je Lalovac. Banke će imati rok od tri mjeseca da se banke prilagode novoj situaciji jer će se svaka kreditna partija obrađivati individualno.

Banke ovu bitku ne mogu dobiti. Imale su jeftin novac, uzele su bonuse i otišle, a građane su pustile da grcaju u dugovima, kazao je Lalovac koji je . Banke upravljaju valutnim rizicima, banke imaju zaštitu od tog rizika – za to su plaćene”, dodao je Lalovac.

U emisiju Hrvatskog radija su pozvani i bankari, ali su odlučili ne sudjelovati dok ne vide službeni vladin prijedlog.

HRT/Danas.hr

 

Povratak na Net.hr