VELIKE PROMJENE / Još malo i prelazimo na euro, ali pojavio se problem: Evo što napraviti ako ćete u siječnju platiti račun izdan u kunama

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Ispada da je kriterij trenutak u kojem građanin dođe platiti

13.12.2022.
16:16
Igor Kralj/Pixsell
Play logo

Ulaskom u Novu godinu, službena valuta u Hrvatskoj postaje euro, što znači da bi trebalo plaćati eurima. Građanima je ostavljen rok za prilagodbu prva dva tjedna 2023., unutar kojih još smiju plaćati i kunama. Prodajna mjesta bi im međutim i u tom prijelaznom razdoblju trebala uzvraćati eure. Kako javlja Novi list, kartično plaćanje preporuča se u što većoj mjeri.

Tek od 15. siječnja i građani moraju plaćati isključivo eurima, te kuna definitivno izlazi iz optjecaja. Što se tiče plaćanja npr. režija, Hrvatska udruga banaka navodi da onom valutom koja je navedena na računima, treba i platiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Računi za potrošnju u prosincu ionako će biti izdani u siječnju 2023. i bit će u eurima. Sve uplatnice koje su građani dobili unaprijed i na kojima je iznos plaćanja u kunama, a plaćat će ih nakon uvođenja eura, banka je dužna izvršiti plaćanje u euru u iznosu koji odgovara iznosu kuna navedenom na nalogu za plaćanje. Banka će postupati na ovaj način do 1. srpnja iduće godine”, kažu u Hrvatskoj udruzi banaka.

Image
SVE O EURU /

Stručnjak iz HUB-a otkriva: Kako znati koji bankomat radi i što ako dućan nema centi za kusur?

Image
SVE O EURU /

Stručnjak iz HUB-a otkriva: Kako znati koji bankomat radi i što ako dućan nema centi za kusur?

Sve ovisi o trenutku plaćanja

Iz Financijske agencije (Fina) potvrdili su jučer da navedeno vrijedi i za Finu. “Fina će nakon 1. siječnja pa do 30. lipnja 2023. godine zaprimati naloge ispostavljene u valuti kuna te će ih provoditi u eurima, uz primjenu konverzijskog tečaja. Također, za vrijeme dvojnog optjecaja, odnosno u prva dva tjedna siječnja 2023. godine, građani svoje naloge mogu plaćati u kunama, bez obzira na to jesu li isti ispostavljeni u kunama ili eurima”, tumači Fina.

Play logo

Po tome ispada da je kriterij trenutak u kojem građanin dođe platiti: ako plaća do 14. siječnja, može i kunama, a ako dođe poslije toga, bez obzira na to kad je račun ispostavljen i kako izgleda – mora u eurima. Ako nema eura, može svoje kune na više načina zamijeniti u eure. Što se dakle konverzije kuna u eure tiče, u Hrvatskoj udruzi banaka ističu da će tijekom cijele 2023. banke, Fina i Hrvatska pošta besplatno, bez naknade, svim građanima po istom tom tečaju na šalterima zamijeniti 100 novčanica i 100 kovanica kuna po transakciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo