KAKO UŠTEDJETI? / Usporedba cijena nedvojbeno potvrdila: Ima jedan ne toliko razvikan način kako smanjiti račune za namirnice!

Stručnjak ističe da je svježa i sezonska hrana uvijek najbolji izbor, pri smrzavanju gube se neki nutrijenti, ali puno ih se više gubi stavljanjem voća i povrća u hladnjak

7.3.2023.
21:05
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da jedno od pet kućanstava kupuje više smrznute hrane kako bi smanjili račune za namirnice. RTL je zato provjerio je li smrznuto jeftinije i kod nas. U jednoj trgovini kupili su svježe i smrznute proizvode otprilike jednake gramaže i usporedili cijene, prenosi Danas.hr.

Svježa brokula od pola kile stoji 1,79 eura, 450 grama smrznute brokule 60 je centa jeftinije. 500 grama svježeg špinata gotovo dvostruko je skuplje od 450 grama smrznutog špinata koji stoji jedan euro. Pola kile svježih malina jest 7,96 eura, dok 500 grama smrznutih stoji 5,29 eura.

Image
PAPRENO POSKUPLJENJE /

Omiljeno voće Hrvata ide čak i do 2,99 eura: 'Trgovine jednostavno neće imati izbora'

Image
PAPRENO POSKUPLJENJE /

Omiljeno voće Hrvata ide čak i do 2,99 eura: 'Trgovine jednostavno neće imati izbora'

Smrznuto nije nužno toliko lošije

Postoji razlog zašto je smrznuta hrana jeftinija i ne znači nužno da je lošije kvalitete - objašnjava stručnjak za hranu.

"Najčešće se radi o tome da je kad je kampanja berbe nekog voća ili povrća, da su velike količine na tržištu i znači da je cijena niska jer je sezona tog voća ili povrća i u tom smislu firme koje se bave zamrzavanjem kupuju po najpovoljnijim cijenama", tvrdi Dario Lasić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane NZJZ-a Dr. Andrija Štampar.

Tvrdi i da je svježa i sezonska hrana uvijek najbolji izbor, pri smrzavanju gube se neki nutrijenti, ali puno ih se više gubi stavljanjem voća i povrća u hladnjak.

"Svakako od vitamina do vitamin C, vitamin A i folna kiselina, Oni se degradiraju tijekom prolongiranog stajanja i u hladnjaku i naravno ako imate smrzavanje na -18, ali produženo, recimo proizvođači točno znaju koliko njihov smrznuti proizvod ima rok trajanja", objašnjava Lasić.

Zato je važno hranu konzumirati svježu ili onu kupljenu smrznutu što prije kod kuće ponovno staviti u zamrzivač.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču