'Izvozim milijun eura zlata tjedno, a imam 27 godina!'

On se bavi otkupom zlatnog i srebrnog nakita i njegovim taljenjem u poluge na čak 1.064 Celzijeva stupnja, na tajnoj lokaciji.

9.1.2012.
11:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dvadesetsedmogodišnji Loris Dessardo tvrdi da njegova firma Auro Domus tjedno izvozi oko 1,2 milijuna eura vrijedno zlato iz države i da na to uredno plaća poreze.

"Kakvih 40 kilograma! Mi smo prošli mjesec u prosjeku izvozili u vrijednosti od otprilike 50 do 60 kilograma 14-karatnog zlata tjedno. Za sve to zlato dobili smo dozvolu Ministarstva gospodarstva te smo ga nakon prerade ocarinili i izvezli", kazao je Jutarnjem listu, više puta ponavljajući da on nije švercer te da se radi o strogo kontroliranom biznisu, što od već spomenutih službi, tako i od Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske narodne banke do Porezne uprave. Državi su samo prošloga mjeseca uplatili 1,3 milijuna kuna poreza.

On je potomak loze liburnijskih zlatara koji već 82 godine rade sa zlatom. Lani je sa svojom zaručnicom otvorio tvrtku koja se bavi lomom zlata i srebra, tj. otkupom zlatnog i srebrnog nakita u više od 215 poslovnica i njegovim taljenjem u poluge na čak 1.064 Celzijeva stupnja, na tajnoj lokaciji.

Dobro vrijeme za otkup zlata

A kako je otkup zlata u Hrvatskoj očigledno rastući biznis, što zbog vremena za rasprodaju obiteljskog srebra, tj. krize, što zbog rastuće cijene zlata, ove brojke ne trebaju izazivati naročito čuđenje.

Nedavno je policiji pomogao u hvatanju bande pljačkaša koja je harala Hrvatskom, i to dva milijuna kuna vrijednim nadzornim sustavom.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju planira prodavati zlatne pločice za štednju, "jer će u budućnosti to biti jedina vrijedna moneta, što iznošeni nakit zasigurno nije".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali