IZGUBILI SPOR S FONDOVIMA: / Državi prijeti novi udar na proračun od milijardu kuna!

Državi prijeti novi udar na proračun. Naime, izgubila je sudski spor protiv tri fonda koji su 90-tih sudjelovali u privatizaciji i kojima bi sada trebala iskeširati oko pola milijarde kuna.

25.2.2016.
13:03
Flickr
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Proficio, Velebit i Slavonski fond dobili spor protiv države koju su 1999. tužili jer im je dodijelila dionice bezvrijednih tvrtki. Riječ je o dionicama koje su im dodijeljene kao tadašnjim privatizacijskim investicijskim fondovima radi brže privatizacije državne imovine te odštete stanovništva kao što su prognanici, ratni invalidi i drugi, piše Poslovni dnevnik.

Prije su presude spor protiv države zbog istog problema dobili Validus, SN Holding i Dom, dok se Darko Ostoja nagodio.

Prema presudi, Proficiu i Slavonskom fondu država temeljem presude mora isplatiti 200 milijuna kuna glavnice. Država im mora platiti i kamatu od oko 100 mil. kn. Pridoda li se tim dvjema presudama i ona za Velebit, koji ne kotira na burzi, taj iznos će se popeti na pola milijarde kuna.

Milanović odbio nagodbu, sada se čeka potez Oreškovića

No, postoji i sporni dio kamate koji bi trebao izračunati Općinski sud, a u tom bi dijelu kamate mogle iznositi još dodatnih pola milijarde kuna.

Kako je Općinski sud prije tri godine presudio u korist fondova, oni su bili spremni na nagodbu, no tadašnji premijer Milanović to je odbio, piše Poslovni. Sada treba vidjeti hoće li na nagodbu biti spreman Orešković, međutim ona je sada ionako moguća samo za sporni dio kamate koji bi mogao iznositi pola milijarde kuna.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali