NIJE ZBOG EURA? / Dužnosnik EK tvrdi da je svjestan zabrinutosti Hrvata zbog poskupljenja: 'Uvođenje eura se događa u vrijeme visoke inflacije'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Sastanku Plenkovića i Dombrovskisa prisustvovali su i ministar financija Marko Primorac te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

23.1.2023.
17:40
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Visoki dužnosnik Europske komisije (EK) Valdis Dombrovskis rekao je u ponedjeljak u Zagrebu da je svjestan zabrinutosti hrvatskih građana zbog poskupljenja nakon što je zemlja 1. siječnja uvela euro, ali se porast cijena događa u vrijeme visoke inflacije u cijeloj eurozoni.

"Ova promjena na euro događa se u kontekstu visoke inflacije, ne samo u Hrvatskoj nego i u eurozoni tako da treba naglasiti da su bitne mjere podrške kućanstvima i tvrtkama", rekao je Dombrovskis, izvršni potpredsjednik EK-a za gospodarstvo u interesu građana. "Što se tiče cijena, svjesni smo određenih zabrinutosti, pogotovo u sektoru usluga, a vlada na te zabrinutosti odgovara",  dodao je nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inflacija manja od mnogih članica

Sastanku Plenkovića i Dombrovskisa prisustvovali su i ministar financija Marko Primorac te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

“Izvijestili smo ga o kretanju inflacije u prošloj godini. Ona je oko 10,8 posto prema podacima DZS-a, što je niže nego u članicama EU-a koje nisu u europodručju, a čak je niže i od dosta članica koje su u europodručju", rekao je Plenković. "Vjerujemo da smo s našim paketima pomoći uspjeli pomoći i hrvatskim građanima i gospodarstvu na primjeren način, ciljajući prije svega najranjivije skupine”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dombrovskis se osvrnuo i na nacionalni plan oporavka i otpornosti, istaknuvši kako se sve odvija po planu. “Hrvatska je već primila 40 posto sredstava i trenutno radi na zahtjevu vezanom uz treću isplatu”, rekao je.

Rastu i kamate na kredite

Image
MOGLO JE BITI I GORE? /

Kako ulazak u eurozonu utječe na postojeće i nove stambene kredite? Evo na što obavezno morate pripaziti

Image
MOGLO JE BITI I GORE? /

Kako ulazak u eurozonu utječe na postojeće i nove stambene kredite? Evo na što obavezno morate pripaziti

Ministar Primorac komentirao je podizanje kamatnih stopa ECB-a kako bi se suzbila inflacija i apelirao na građane da budu oprezni prilikom zaduživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nakon što sam stupio na dužnost ministra, upozoravao sam već na ove probleme. Isticao sam da je jedino rješenje protiv inflacije postupno povećanje kamatnih stopa i apelirao već tada na građane i poduzetnike da fiksiraju svoje obaveze ako imaju kredite ugovoreno po varijabilnoj kamatnoj stopi", istaknuo je Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo