Zbog fantomskog radnika padaju otkazi

29.9.2012.
9:57
VOYO logo

Bivši član Uprave Ivica Mlinarević, bivši voditelj Sektora održavanja Stjepan Klarić i bivši savjetnik Uprave za sigurnost Svemir Vrsaljko idući će tjedan dobiti otkaze u Hrvatskim autocestama zbog nalaza unutarnje kontrole i utvrđene odgovornosti za slučaj zapošljavanja "fantomskog radnika" Josipa.Pocrnića., koji je četiri godine dobivao plaću, iako nije dolazio na posao.

Prijedlog odluke o raskidu ugovora o radu za spomenutu trojku Uprava HAC-a usvojila je prije desetak dana, ali je za provedbu zatražila suglasnost Radničkog vijeća, koje je na sjednici u petak stalo iza otkaza bivšim menadžerima i visoko pozicioniranim direktorima. Također je utvrđeno kako šteta pruzročena HAC-u u slučaju iznosi 549.500 kuna, sve to na temelju isplaćenih plaća, troškova korištenja službenog automobila i drugih privilegija, koje je fiktivni zaposlenik HAC-a uživao pune četiri godine, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštita moćnika

Kako ističe predsjednik Radničkog vijeća HAC-a i Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić ovo je bila jedna od prvih afera prijavljenih Državnom odvjetništvu, koje je slučaj odbacilo, iako je sada nova unutarnja kontrola HAC-a, nedvojbeno utvrdila kako je sva dokumentacija o radu "fantomskog radnika" u HAC-u falsificirana.

Prisjećajući se okolnosti pod kojima je Pocrnić zaposlen Mijat Stanić ističe kako je uvijek postojao svojevrsni zavjet šutnje o tom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko se sjećam upravo je Ivica Mlinarević doveo Pocrnića u Brinje, gdje se ovaj onda godinama vodio zaposlenim na radnom mjestu vozača. Uživao je zaštitu nekog moćnog iz HDZ-a Ličko-senjske županije, pa je glas bio da se njega ne smije dirati. Ljude je sve to iritiralo. On je imao nekog bijelog Golfa na raspolaganju, ali se čak i bunio i tražio drugo vozilo na kojemu neće biti oznake HAC-a, jer valjda nije htio da se tamo zna kako je on kod nas zaposlen. I pored toga cijelo vrijeme je imao maksimalno mogući dodatak za prijevoz na svakoj plaći", zaključuje Stanić.

On pritom dodaje kako bi najavljeni otkazi HAC-ovoj trojci trebali predstavljati tek početak raspetljavanja dijela afera u HAC-u, jer bi one konačno morale dobiti i sudski pravorijek, a ne godinama tavoriti u ladicama Državnog odvjetništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo