Direktor bi rezao prava i plaće više nego Vlada

28.9.2012.
7:46
VOYO logo

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić informirao je radnike o izmjenama kolektivnog ugovora koje kani poduzeti i prije no što je o tome izvijestio sindikate u poduzeću. A unatoč povlačenju vladina zaključka o usklađivanjima kolektivnih ugovora u pretežito državnim poduzećima s odredbama o smanjenju dijela materijalnih prava državnih službenika i namještenika u ovoj i idućoj godini, direktor Hrvatskih šuma ne odustaje od ušteda koje su daleko šire od rezova na božićnicama, jubilarnim nagradama, regresima, putnim troškovima.

U ovoj godini, kako je izvijestio radnike, planira isplatiti sve obaveze po Kolektivnom ugovoru, ali u idućoj godini ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bi riješili stalni problem tekuće likvidnosti i osigurali stabilnost tvrtke mišljenja smo da se moramo odreći regresa, jubilarne nagrade, božićnice i uskrsnice u 2013. godini", napisao je Pavelić radnicima HŠ-a a prenosi Novi list.

Iz istog razloga, plan mu je smanjiti dnevnice i terenski dodatak na 150 kuna, naknadu za odvojeni život na 1.000 kuna te na taj iznos ograničiti troškove odlaska i odlaska s posla u međugradskom prijevozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Topli obrok kao perverzija

Za otpremine su HŠ spremne osigurati do 50 posto prosječne plaće "što je više od minimuma koji propisuje ZOR", pa bi najviša opremnina u tom poduzeću iznosila 12 prosječnih plaća isplaćenih radniku u prethodna tri mjeseca. Prema važećem kolektivnom ugovoru u tom poduzeću otpremnina iznosi 50 posto prosječne plaće u zadnja tri mjeseca po godini staža plus još tri plaće, što je u najboljem slučaju 20 plaća. Dakle, s prijedlogom uprave izgubili bi osam plaća.

Plan je uprave smanjiti i broj dana godišnjeg odmora, jer je "nepravedno da osoba s fakultetskim obrazovanjem i jednom godinom staža odmah ima 26 ili 27 radnih dana godišnjeg". Radnici bi mogli ostati i bez toplog obroka u iznosu od 700 kuna bruto. Interesantno je, pritom, na koji je način želja za ukidanjem toplog obroka obrazložena – korištenjem nekih novinskih tekstova u kojima je topli obrok prikazan kao svojevrsna perverzija u tom poduzeću, odnosno naknada za dolazak na posao u iznosu od četiri kune po satu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Revolt radnika

Promjene s kojima je upoznao sve radnike mailom, i koje su izazvale radnički revolt, direktor HŠ-a objašnjava smanjenjem stope naknade za općekorisne funkcije šume (OFKŠ) za 50 posto, ekonomskom krizom u Europi i Hrvatskoj i smanjenom potražnjom za nekim drvnim proizvodima.

S druge strane, sindikat se pita od kuda ti problemi kada su HŠ u prvih osam mjeseci poslovale s dobiti od oko 10 milijuna kuna. Navode kako je uprava početkom godine ukinula međunarodne licitacije i tako smanjila prihode HŠ-a nekoliko desetaka milijuna kuna, ističe i kako su cijene drvne građe 10 do 25 eura niže nego u zemljama okruženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujem direktoru Paveliću što je mobilizirao članstvo sindikata. Sjest ćemo, pregovarati, ali od svojih zahtjeva nećemo odustati i pod cijenu otkaza kolektivnog ugovora", veli Željko Kalauz, predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo