IMATE LI JOŠ OVIH NOVČANICA? / Na tavanima i u madracima se čuvaju još milijarde maraka

Neki se zbog nostalgije ne žele rastati od nekadašnje valute, a drugi su naprosto zaboravili da imaju zalihe stare gotovine u madracima.

16.12.2015.
10:30
Thinkstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nisu Grci jedini kojima ponekad dojadi euro. I mnogi stariji Nijemci nostalgični su prema svojoj staroj i slavnoj zapadnonjemačkoj valuti.

Po nedavno provedenoj anketi, 54 posto Nijemaca još ima nešto od starog novca kod kuće.

Najviše ih ima u zemljama bivše Jugoslavije

Razmjena novčanica i kovanica njemačkih maraka u eure i dalje je moguća bez ikakva ograničenja i naknade. Njemačka savezna banka priopćila je da je ove godine, od siječnja do studenoga, bilo 176 tisuća takvih transakcija. Ukupno je 98,7 milijuna maraka time povučeno iz optjecaja.

Po podacima iste banke, negdje još uvijek postoji oko 168 milijuna novčanica i 24 milijarde kovanica njemačkih maraka. Njihova ukupna vrijednost je oko 12,9 milijardi maraka.

Veliki dio toga novca nalazi se izvan Njemačke, kažu u saveznoj banci u Frankfurtu. "Posebno u zemljama bivše Jugoslavije i drugim dijelovima istočne Europe gdje je marka bila zamjenska valuta".

Novčanice izgrizle miševi

Priče o neočekivanim pojavama starog novca još znaju biti zabavne i anegdotalne. Jedan je stariji bračni par svoje zalihe maraka rasporedio u dvije vreće. Jednu su pospremili u podrum, drugu na tavan. Kada su se uvjerili da euro neće propasti, ipak su se odlučili za konverziju. "Ali je dio novčanica iz podruma uništila vlaga, a one na tavanu izgrizli su miševi", rekli su u saveznoj banci.

Zatim, stvarno ima slučajeva da obitelj iza umrle tetke koja je živjela sama pronađu sakrivene svežnjeve maraka.

Dio starih kovanica tražena su roba kod kolekcionara. Jedna je žena došla u banku kako bi eure pretvorila svoje zaostale kovanica maraka. Među njima je bila i komemorativna kovanica od pet maraka iz 1950. godine. U banci su u vlasnicu pošteno upozorili na to, pa je umjesto 2,5 eura za konverziju kod kolekcionara za taj novčić dobila 100 eura.

Povučena je još 2002. godine, ali mnogi se i dalje ne mogu odvojiti od nje

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali