Play ponuda

Hrvatska ima najviše poreze na svijetu!

shimmer fallback
7.10.2010.
9:14
Play ponuda

Prema tim parametrima stopa kombiniranih davanja u Hrvatskoj iznosi 53,3 posto, objavio je KPMG Internationala u istraživanju o pregledu stopa poreza na dohodak i socijalnih davanja. Istraživanje Individual Income Tax and Social Security Rate Survey 2010 najviše se koncentriralo na stope poreza na dohodak.

Istraživanje pokazuje da su porezne stope i dalje nepromijenjene u većini država. No, opći uzlazni trend iz ovogodišnjeg istraživanja pokazuje da se vlade odlučuju za povećanje poreznih stopa kao dio pristupa u borbi protiv deficita. Najveći dio porasta stopa u ovoj godini, kako je pokazalo istraživanje, dolazi iz Europe. Tako državljani EU i dalje plaćaju najviši porez na dohodak, gdje su prosječne stope porasle za 0,3 posto u zadnjih godinu dana, piše Novi list. Zemlje srednje i istočne Europe i dalje imaju najniže stope oporezivanja dohotka, navodi se u priopćenju.

Govoreći o Hrvatskoj, KPMG ističe kako je od srpnja ove godine smanjena najviša marginalna stopa poreza na dohodak s 45 posto na 40 posto, te su uvedene još neke promjene u oporezivanju dohotka. No, Hrvatska je i dalje država s najvišim kombiniranim stopama davanja u svijetu, a slijede je Mađarska (47,9 posto), Papua Nova Gvineja (47,4 posto), Grčka (44,7 posto) i Austrija (43,5 posto).

Partner za porezno i poslovno savjetovanje KPMG-a u Hrvatskoj Paul Suchar ističe kako je u razmatranju gdje locirati zaposlenike porez ključno pitanje poslovanja, pogotovo za multinacionalne kompanije koje odlučuju o tome u kojoj će zemlji bazirati regionalna sjedišta.

"U isto vrijeme porezne vlasti su pod sve većim pritiskom da identificiraju i osiguraju veće prihode. Kao odgovor na te zahtjeve, postaju sve sofisticiranije i strože u oblikovanju i primjeni poreznih propisa, ne samo u sferi poreza na dohodak nego i poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit", naglašava Suchar.

Kako navode iz KPMG-a, čini se kako je globalni pad najviših stopa poreza na dohodak, zabilježen posljednjih sedam godina, završio.

Osim što Hrvatska prednjači po najvišim porezima, u samom je vrhu europske nezaposlenosti. Sa stopom nezaposlenosti od 12,4 posto u kolovozu zauzela je sedmo mjesto na ljestvici 32 zemlje koje promatra europski statistički ured Eurostat i među kojima su SAD te Japan kao velike svjetske ekonomije. Među zemljama EU Španjolska i dalje prednjači visokom nezaposlenošću koja je iznosila 20,5 posto, a slijedi je Slovačka sa stopom nezaposlenih od 14,6 posto te Irska sa stopom 13,9 posto.

Prethodni članci:

arti-201009300387006 arti-201008200014006 arti-201008260176006

Play ponuda
Play ponuda