'ŠTO NAM SADA VRIJEDI?' / Hrvati pobijesnili: Neki trgovački lanci uoči prelaska na euro poskupili i do 20 posto, a sad se hvale kako su zaokružili naniže

Image
Izvor: Igor Kralj/Pixsell

Z a razliku od drugih država, poput Slovenije koja se dvije godine pripremala za uvođenje eura, s rigoroznim inspekcijama i predviđenim kaznama,  hrvatska Vlada procijenila je da je šest mjeseci sasvim dovoljno, a  jedini zaštitni mehanizam za potrošače je onaj tržišni, odnosno da će trgovce kažnjavati sami kupci tako što će kupovati drugdje.

2.1.2023.
20:20
Igor Kralj/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministar Filipović za sutra ujutro sazvao je u prostorijama Ministarstva gospodarstva sastanak s predstavnicima trgovačkih udruženja te direktorima najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj zbog činjenice da su trgovci, navodno, s početkom Nove godine podigli cijene proizvoda, potvrdili su Jutarnjem i neki sugovornici iz trgovine koji su danas pozvani na sastanak u Ministarstvo.

"Istina, pozvani smo na sastanak s ministrom Filipovićem, pretpostavljam da će tema biti poskupljenja zbog uvođenja eura iako ja osobno ne vidim da je bilo nekih drastičnih zaokruživanja zbog uvođenja nove valute. Mi stalno upozoravamo kako su naše marže minimalne, a kako su najveći uzročnici poskupljenja proizvođači i dobavljači. Evo, mi trenutno ne prihvaćamo nove cjenike i uzimamo samo ono što ima iste cijene kao i prošle godine. Tko želi neka uđe na naše police, tko ne želi ne mora", kazao je jedan izvor, koji je želio ostati anoniman.

Trgovci se mogu pozvati na niz razloga

Iz Ministarstva gospodarstva također su neslužbeno potvrdili kako su sastanak sazvali jer su neki lanci preslobodno shvatili preračunavanje kuna u eure te da to država neće tolerirati. Na društvenim mrežama građani su bijesni na trgovine koje su pod okriljem uvođenja eura podigli cijene, no pitanje što država uopće može učiniti. Trgovci se vrlo jednostavno mogu pozvati na inflaciju ili pak porast cijena od strane dobavljača. A neki su taj problem i preduhitrili.

Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača (HUZP), kaže da u ponedjeljak kroz dan nisu imali prijave potrošača protiv velikih trgovačkih lanaca, ali je istaknula drugu nepoštenu praksu, poput lanaca koji se reklamiraju da sve svoje cijene zaokružuju naniže, ali su uoči prelaska na euro poskupili i do 20 posto. "Što nam sada vrijedi da je proizvod jeftiniji za nekoliko centi, ako je već poskupio za 20 posto?", ističe Knežević.

Image
DŽEPOVI GRAĐANA NA UDARU /

Što je 'neopravdano' povećanje cijena pod krinkom uvođenja eura? Kad bi se barem trgovci toga držali...

Image
DŽEPOVI GRAĐANA NA UDARU /

Što je 'neopravdano' povećanje cijena pod krinkom uvođenja eura? Kad bi se barem trgovci toga držali...

Priprema trajala samo pola godine

Upravo je to i ključni problem jer za razliku od drugih država, poput Slovenije koja se dvije godine pripremala za uvođenje eura, s rigoroznim inspekcijama i predviđenim kaznama, hrvatska Vlada procijenila je da je šest mjeseci sasvim dovoljno, a  jedini zaštitni mehanizam za potrošače je onaj tržišni, odnosno kako je to rekao guverner - da će trgovce kažnjavati sami kupci tako što će kupovati drugdje.

HNB je na svojoj stranici euro.hr čak i "objasnio" što je to nepošteno dizanje cijena, ističući kako  je "ključno načelo da potrošač ne bude u nepovoljnijem položaju nego što bi bio da nije uveden euro", ali u situaciji u kojoj trgovci imaju slobodne ruke kod formiranja cijena, i pritom se mogu pozvati na niz drugih razloga za poskupljenje u konačnici ne kaže na ništa.

Zato je i prilično nejasno što se uopće može očekivati od sastanaka, bilo današnjeg premijera s nadležnim ministrima i inspektorima, bilo najavljenog  sastanka ministra Filipovića s predstavnicima trgovačkih lanaca.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču