DŽEPOVI GRAĐANA NA UDARU / Što je 'neopravdano' povećanje cijena pod krinkom uvođenja eura? Kad bi se barem trgovci toga držali...

Image
Izvor: Grgo Jelavić/PIXSELL

Što je uopće neopravdano podizanje cijena. Svaki trgovac može se pravdati inflacijom ili drugim razlogom povećanja cijena, no iz HNB-a imaju jasno, iako ne baš kategorično objašnjenje

2.1.2023.
18:19
Grgo Jelavić/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena roba i usluga, rekao je premijer Andrej Plenković na Twitteru, i rekao da se sastao s nadležnima "vezano uz daljnje aktivnosti kako bismo zaštitili potrošače".

Image
HOĆE LI BITI KAZNI? /

Hrvati se žale zbog dizanja cijena nakon uvođenja eura, Plenković sazvao sastanak: 'Razmatramo daljnje aktivnosti'

Image
HOĆE LI BITI KAZNI? /

Hrvati se žale zbog dizanja cijena nakon uvođenja eura, Plenković sazvao sastanak: 'Razmatramo daljnje aktivnosti'

No što je uopće neopravdano podizanje cijena. Svaki trgovac može se pravdati inflacijom ili drugim razlogom povećanja cijena.

“Prema načelu zaštite potrošača proizlazi da potrošač ne smije biti u nepovoljnijem financijskom položaju nego što bi bio da euro nije uveden. Kao i u svim drugim situacijama, i u razdoblju dvojnog iskazivanja nužno je ispravno i točno primijeniti pravila preračunavanja i zaokruživanja, što znači da cijena mora biti ispravno preračunata i navedena, tj. informativni obračun u valuti koja je bila ili koja će biti službena mora ispravno odražavati cijenu koja se naplaćuje potrošaču i ne smije se zaokruživati ni naviše, ali ni naniže. Omjer iskazanih cijena u kuni i euru mora odgovarati matematičkoj operaciji, odnosno pravilima preračunavanja i zaokruživanja primjenom fiksnog tečaja konverzije u njegovu punom brojčanom iznosu”, piše na stranici euro.hr.

Ključno je jedno načelo

Objašnjavaju da to konkretno znači da od početka razdoblja obveznoga dvojnog iskazivanja do dana uvođenja eura u svrhu informiranja potrošača, cijena koja se naplaćuje u kuni mora biti preračunata i istaknuta i u euru, uz ispravnu primjenu fiksnog tečaja konverzije i pravila za preračunavanje i zaokruživanje.

“Od dana uvođenja eura do završetka razdoblja dvojnog iskazivanja cijena koja se naplaćuje u eurima mora biti ispravno preračunata i navedena u kuni, i to s ciljem informiranja potrošača te uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i pravila za preračunavanje i zaokruživanje. Ključno načelo uvođenja eura jest zaštita potrošača i potrošač ne smije biti u financijski nepovoljnijem položaju nego što bi bio da euro nije uveden. Samo uvođenje eura nikako ne smije biti niti je opravdan razlog za povećanje cijena proizvoda!”, piše na stranici euro.hr koju je u sklopu kampanje za uvođenje eura objavila Hrvatska narodna banka.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču