HRABRI LJUDI: / Ostavili sigurne poslove i bacili se u brzo rastući biznis u Hrvatskoj

Image
Foto: PIXSELL, Zarko Basic

Veliki broj hrvatskih građana okrenuo se brzo rastućem poslu craft pivovara.

4.4.2016.
16:52
PIXSELL, Zarko Basic
VOYO logo

Sve više hrvatskih poduzetnika ulazi u biznis craft piva, a među njima su i oni koji su napustili sigurna radna mjesta kako bi se pivarstvom. Neovisno o tome što taj brzo rastući posao ima brojne birokratske prepreke kao i svi ostali poslovi u Hrvatskoj te što ga prate i troškovi distribucije i brojni drugi, piše Poslovni dnevnik. Crafteri su se proteklog vikenda okupili na Craft Beer Festivalu u Zagrebu.

Miroslav Šuvak napustio je sigurno radno mjesto u Agrkoru da bi danas bio n čelu craft pivovare Nova runda. Tvrdi da je za razvoj tržišta craft piva dijelom zaslužna i nova generacija pivopija koja izbjegava konfekciju i cijeni autentičan, lokalni proizvod. Svoje potrošače, dodaje, educiraju mahom preko društvenih mreža gdje ih i informiraju o novim proizvodima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I producent te osnivač Garden festivala Nick Colgan uskoro će uploviti u pivarske vode. Na zagrebačškom žitnjaku planira otvoriti craft pivovaru. "Prošlog vikenda Craft beer festival u Londonu posjetilo je oko 12 tisuća ljudi. Proizvodnja kraft piva u Londonu je postala masovni trend, tamo je trenutno na tržištu oko 2300 kraftera. Pivo je popularno i uvijek će se piti, i moguće ga je izvoziti, jedino je važno da proizvod bude dobar, ostalo će doći", ističe Colgan.

Napustio Microsoft i otvorio craft pivovaru u Istri

Alessandro Zecchinati napustio je posao u Milanu u Microsoftu i otvorio pivovaru u Bura Brew u Istri. Svoj proizvod na tržište će plasirati krajem travnja. Craft piva inače je otkrio prije osam godina u Irskoj, no tek prije dvije odlučio je napustiti svoj posao kako bi pokrenuo novi u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik Samoborske pivovare Razum Franjo Razum u pivarstvo je stigao iz ugostiteljstva kada je prije tri godine u tom sektoru zavladala kriza. U pivovaru koja radi oko godinu i pol uložio je oko milijun kuna, a edukaciju je obavio u Slovačkoj. "Htio sam napraviti nešto drukčije i poslušao sam sugestiju prijatelja koji je u Njemačkoj radio u pivovari. U pivnici točim samo svoju pivu, u prizemlju je pivnica, a u podrumu je pivovara i pivo izravno točimo gostima. Proizvodim tri vrste pive, teško je jer je konkurencija velika, no stavili smo dobre cijene, to si možemo priuštiti jer nemamo troškove distribucije", kaže Razum.

Image
DOBRA KAPLJICA: /

Biznis koji je zaludio Hrvate, obrti niču kao gljive poslije kiše

Image
DOBRA KAPLJICA: /

Biznis koji je zaludio Hrvate, obrti niču kao gljive poslije kiše

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo