Sve više hrvatskih poduzetnika ulazi u biznis craft piva, a među njima su i oni koji su napustili sigurna radna mjesta kako bi se pivarstvom. Neovisno o tome što taj brzo rastući posao ima brojne birokratske prepreke kao i svi ostali poslovi u Hrvatskoj te što ga prate i troškovi distribucije i brojni drugi, piše Poslovni dnevnik. Crafteri su se proteklog vikenda okupili na Craft Beer Festivalu u Zagrebu.
Miroslav Šuvak napustio je sigurno radno mjesto u Agrkoru da bi danas bio n čelu craft pivovare Nova runda. Tvrdi da je za razvoj tržišta craft piva dijelom zaslužna i nova generacija pivopija koja izbjegava konfekciju i cijeni autentičan, lokalni proizvod. Svoje potrošače, dodaje, educiraju mahom preko društvenih mreža gdje ih i informiraju o novim proizvodima.
I producent te osnivač Garden festivala Nick Colgan uskoro će uploviti u pivarske vode. Na zagrebačškom žitnjaku planira otvoriti craft pivovaru. "Prošlog vikenda Craft beer festival u Londonu posjetilo je oko 12 tisuća ljudi. Proizvodnja kraft piva u Londonu je postala masovni trend, tamo je trenutno na tržištu oko 2300 kraftera. Pivo je popularno i uvijek će se piti, i moguće ga je izvoziti, jedino je važno da proizvod bude dobar, ostalo će doći", ističe Colgan.
Napustio Microsoft i otvorio craft pivovaru u Istri
Alessandro Zecchinati napustio je posao u Milanu u Microsoftu i otvorio pivovaru u Bura Brew u Istri. Svoj proizvod na tržište će plasirati krajem travnja. Craft piva inače je otkrio prije osam godina u Irskoj, no tek prije dvije odlučio je napustiti svoj posao kako bi pokrenuo novi u Hrvatskoj.
Vlasnik Samoborske pivovare Razum Franjo Razum u pivarstvo je stigao iz ugostiteljstva kada je prije tri godine u tom sektoru zavladala kriza. U pivovaru koja radi oko godinu i pol uložio je oko milijun kuna, a edukaciju je obavio u Slovačkoj. "Htio sam napraviti nešto drukčije i poslušao sam sugestiju prijatelja koji je u Njemačkoj radio u pivovari. U pivnici točim samo svoju pivu, u prizemlju je pivnica, a u podrumu je pivovara i pivo izravno točimo gostima. Proizvodim tri vrste pive, teško je jer je konkurencija velika, no stavili smo dobre cijene, to si možemo priuštiti jer nemamo troškove distribucije", kaže Razum.