' Sada imamo blažu verziju lockdowna te u četvrtom tromjesečju očekujemo oporavak slabijom dinamikom nego u trećem', dodao je Boris Vujčić.

Hrvatska naroda banka procjenjuje da bi gospodarski pad u 2020. mogao iznositi 8,9 posto, a u 2021. slijedi oporavak BDP-a od oko 5 posto, pri čemu se očekuje blagi rast zaposlenosti, iznio je guverner Boris Vujčić Za T portal, guverner je naglasio da smo u drugom kvartalu imali snažan pad koji se u trećem kvartalu pretvorio u snažan oporavak u obliku slova 'V' gdje nam se industrijska proizvodnja vrlo brzo i dobro oporavila, a i trgovina na malo u nešto manjoj mjeri.

Epidemiološke mjere u četvrtom kvartalu opet su usporile ekonomsku aktivnost, osobito u uslužnim djelatnostima. Sada imamo blažu verziju lockdowna te u četvrtom tromjesečju očekujemo oporavak slabijom dinamikom nego u trećem", dodao je Boris Vujčić. Inflacija potrošačkih cijena bi prema procjenama središnje banke u 2021. trebala porasti na 1 posto pod utjecajem rasta cijena energije koje bi se trebale oporaviti u idućoj godini,