Građani će pokriti dio duga Autoceste Rijeka-Zagreb?

‘Kritične su 2013. i 2014. Treba razgovarati s Ministarstvom financija o reprogramiranju ili refinanciranju jednog dijela obveza’, izjavio je ministar prometa i infrastrukture ne odbijajući mogućnost da država preuzme dio duga prezadužene tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb.

Autocesta Rijeka-Zagreb, čini se, neće moći opstati bez pomoći države. Samo u 2012. na naplatu im stiže više od pola milijarde kuna kredita, a u godinama koje slijede kreditne obveze ARZ-a narast će na 11 milijardi.

“Kritične su 2013. i 2014. Treba razgovarati s Ministarstvom financija o reprogramiranju ili refinanciranju jednog dijela obveza”, izjavio je za HRT ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina istovremeno ne odbacujući kao mogućnost i da se dug ili jedan njegov dio pretvori u javni.

‘Nismo pred slomom, ali smo prezaduženi’

Iz ARZ-a, pak, poručuju kako tvrtka nije pred slomom, da uredno posluju i redovito podmiruju obveze. No, priznaju da su prezaduženi.

Kao razlog za to navode nametnuti im projekt proširenja koncesijskog područja 2007., kada su preuzeli obvezu plaćanja koncesije i izgradnje sjevernog kolnika riječke obilaznice. Ujedno napominju kako su sve dugoročne kredite zaključili uz jamstvo države.

Povratak na Net.hr