Koliko se eura po satu zarađuje u Europi i gdje je tu Hrvatska

U Europi najveću satnicu imaju Danci – 25 eura bruto, a najmanje zarađuju Bugari – svega euro i pol po satu. S cijenom sata rada od 4,8 eura, Hrvati se nalaze na 18.

11.2.2013.
9:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Razlika u plaćama između bogatih Skandinavaca i siromašnog juga je ogromna. Ipak, navodi Eurostat, prema paritetu kupovne moći, Danci ne žive 17 puta bolje od Bugara nego samo pet.

Kupovna je moć hrvatskih 4,8 eura oko sedam eura, pa proizlazi da prema toj usporedbi Hrvati žive samo dva i pol puta lošije od Danaca, iako su hrvatske plaće pet puta niže.

Istraživanje se provodi svake četiri godine od 2002. godine, a Hrvatska je uključena tek u ovo posljednje, koje se temelji na podacima iz 2010. godine. Satnica je izražena u bruto iznosu, te nema usporedbe kolika je neto cijena rada po pojedinim zemljama i iznos plaćenih poreza, piše Večernji list.

Trenutačna je situacija kod nas vjerojatno lošija nego 2010. godine jer plaće stagniraju ili padaju, Hrvatska ima jednu od najvećih stopa inflacije u Europi, pa bi poskupljenje energenata, hrane i drugih režijskih troškova kojima smo izloženi posljednje dvije godine dalo lošiji paritet kupovne moći.

U Hrvatskoj standard kao u Poljskoj

Hrvati su 2010. godine imali nešto bolje bruto plaće od Poljaka, Slovaka i Čeha, ali kada se plaće stave u odnos prema lokalnim cijenama, tada nam je standard bio izjednačen.

Plaće u Makedoniji upola su manje od hrvatskih, ali radnik u Makedoniji mogao je za svoja 2,5 eura kupiti koliko i Hrvat za 4,8 eura!

U odnosu na stare članice EU, situacija u Hrvatskoj najsličnija je Portugalu, gdje satnica iznosi 5,1 euro, ali život u Portugalu skuplji je nego u Hrvatskoj.

Skandinavske su zemlje, zbog visokih poreza i politike koja polazi od toga da oni koji imaju više trebaju plaćati veće poreze, prilično skupe za putnike namjernike s juga i jugoistoka Europe. Primjerice robe i usluge koje Danac u svojoj zemlji plati 25 eura, u Hrvatskoj bi platio 17, trećinu jeftinije nego kod sebe.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali