Play ponuda

EKONOMIST O UVOĐENJU EURA: / 'Narod misli da je euro zlato. Euro jest zlato, ali rudnik zlata ima Njemačka, a ne Hrvatska'

Image
Foto: Thinkstock, moodboard

'Ovo danas je rezultat situacije što mi formalno imamo kunu, ali smo valutno u sustavu eura. Imamo fiksni tečaj, deviznu klauzulu, deviznu štednju...

1.7.2019.
21:02
Thinkstock, moodboard
Play ponuda

Šest godina je prošlo od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a u međuvremenu nas je, po ekonomskim pokazateljima, pretekla i Rumunjska dok s Bugarskom držimo začelje europske ljestvice razvijenosti. Upitan o tome, makroekonomist Ljubo Jurčić je, gostujući na HRT-u, kazao kako nam Europska unija nudi mogućnost razvoja, ali da je za to potrebno mijenjati domaću investicijsku i turističku politiku.

Jurčić je naglasio da treba ulagati u radna mjesta i povećati kvote za strane radnike. Također, kaže, Hrvatska je od ulaska u EU investirala svega 12,5 posto u prerađivačku industriju, dok su ostale zemlje poput Rumunjske, Bugarke, Češke i Slovenije uložile od 25 do 40 posto što je ondje dovelo do pada nezaposlenosti.

Image
VLADA INTENZIVNO RADI NA UVOĐENJU EURA: /

Visok EU dužnosnik zadužen za tu valutu otkrio kad ćemo se priključiti eurozoni

Image
VLADA INTENZIVNO RADI NA UVOĐENJU EURA: /

Visok EU dužnosnik zadužen za tu valutu otkrio kad ćemo se priključiti eurozoni

'Euro jest zlato, ali je rudnik u Njemačkoj'

Jurčić također smatra da Hrvatska još nije spremna za uvođenje eura.

"Mi najprije trebamo uvesti kunu. Ovo danas je rezultat situacije što mi formalno imamo kunu, ali smo valutno u sustavu eura od 1993. dok eura još nije ni bilo. Mi imamo fiksni tečaj, deviznu klauzulu i deviznu štednju. Time, praktički, čitavo vrijeme na snazi imamo euro i loša situacija je posljedica toga. Mi bi najprije trebali na deset godina uvesti kunu i iskoristiti priliku da se razvijemo i steknemo uvjete da uvedemo euro. Ali to je teško narodu objasniti. Narod misli da je euro zlato. Euro jest zlato, ali rudnik zlata ima Njemačka, a ne Hrvatska pa ako hoćete imati euro onda uvijek morate ići kod Nijemaca da vam daju nešto zlata", slikovito je objasnio Jurčić.

'Ušli smo u EU da bi nam ovdje život bio bolji'

Govoreći o iseljavanju mladih kazao je kako smo ušli u EU da bi nam život kod kuće bio bolji.

"Međutim sve veći odljev stanovništva potvrđuje da je postignut suprotan efekt i da smo ušli u EU kako bismo tražili bolje uvjete za život u zemljama članicama EU", kazao je Jurčić.

Istaknuo je kako u čitavoj Europi nedostaje radnika, što je glavni razlog zašto naši mladi odlaze. On smatra da su ljudi voljni raditi ovdje ako im se ponude bolji uvjeti za život.

Play ponuda
Play ponuda