Play ponuda

Duznicima u kreditima s valutnom klauzulom banke vracaju sve sto su nezakonito stekle

shimmer fallback

S madarskog Internet portala Portfolio.hu doznaje se da bi madarskim duznicima u kreditima s valutnom klauzulom do veljace 2015. trebalo biti vraceno sve sto su banke nezakonito stekle.

11.9.2014.
12:12
Play ponuda

Rekao je to Antal Rogan, sef zastupnika vladajuce stranke Fidesz u madarskome parlamentu.

Prema nedavno donesenome zakonu, banke su duzne obestetiti duznike zbog jednostranog povecanja kamata i naknada te zbog nezakonitog profita na razlikama izmedu kupovnog i prodajnog tecaja u stranim valutama za kredite isplacene u posljednjih 10 godina. Uglavnom se radi o hipotekarnim kreditima s valutnom klauzulom CHF.

'Ocekuje se da bi zakonodavne mjere o nacinu povrata novca na temelju prvoga zakona trebale biti donesene u rujnu. To ce osnaziti sredisnju banku da lakse obavlja superviziju povrata novca. Banke mogu ocekivati vrlo ozbiljne kazne, ako se ne budu pridrzavale zakona i ako ne vrate duznicima ono sto su stekle nezakonito', rekao je Rogan.

Banke ce morati vratiti preplacena sredstva

Prema drugom zakonu na temelju presude Kurije, koji bi planirano trebao biti donesen u studenome ove godine, banke ce morati vratiti preplacena sredstva na temelju razlike pocetnoga tecaja i narasloga tecaja CHF-a. To ce madarske poslovne banke kostati oko 8 milijardi eura.

Prema zakonu, madarske banke imaju pravo zalbe na presudu Kurije, medutim sve banke koje su se dosad zalile bile su odbijene i morat ce vratiti novac.

'Zakljucujemo da madarski duznici na temelju odluka sudske i zakonodavne vlasti mogu ocekivati do veljace sljedece godine povrat preplacenih otplatnih kreditnih rata, i za preplacene kamate i za razliku pocetnog i naraslog tecaja CHF-a, u ukupnom iznosu od 11 milijardi eura. Za to vrijeme duznici u Republici Hrvatskoj prozivljavaju agoniju, jer ne mogu jos uvijek dobiti preplacene iznose kamata na temelju pravomocne presude Visokoga trgovackog suda, dok se na odluku Vrhovnoga suda o nezakonitosti ugovorene valutne klauzule CHF mora cekati jos neko vrijeme. Nadamo se da ce to vrijeme biti krace nego ono koje je proteklo izmedu donosenja prvostupanjske i pravomocne presude. U meduvremenu, Udruga Franak priprema nove aktivnosti prema bankama sa svrhom da banke prihvate realnost i vrate duznicima nezakonito stecen novac, bez dodatnih sudskih procesa', porucuju iz Udruge Franak.

Play ponuda
Play ponuda