Dobre vijesti: Cijene auta bi u Hrvatskoj uskoro mogle značajno pasti

20.1.2015.
10:54
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Primjenom te odluke, pojašnjava ministar Mihael Zmajlović, poslovni sektor već ove godine uplatit će gotovo 25 milijuna kuna manje u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, što bi se u konačnici trebalo odraziti i na smanjenje cijene tih proizvoda, dakle automobila, piše Glas Slavonije.

Smanjenje ili ukidanje nameta

Naime, promjenama u Zakonu o održivom gospodarenju otpadom iz srpnja 2013. godine i promjenama u sustavu gospodarenja ambalažnim otpadom, za sirovinu koja je vlasništvo svih građana, Fond je u manje od godinu dana udvostručio prihode te je uz ostale aktivnosti na poboljšanju sustava stvoren preduvjet da se u kratkom roku značajno smanji ili ukine dio nameta.

Tako su već u ovom trenutku stvorene pretpostavke da se promjenama u gospodarenju otpadnim vozilima i gumama poslovni sektor rastereti za 25 milijuna kuna u ovoj godini. Analizom je, naime, utvrđeno da je oporaba vozila potpuno samoodrživa te da nema potrebe za dodatno subvencioniranje od Fonda. Stoga se smanjuju naknade koje Fondu plaća poslovni sektor za vozila stavljena na tržište. To je nešto što bi moglo veseliti autokuće.

''Do sada smo plaćali cijeli set različitih nameta ovakva vrste, počevši od naknade od 85 lipa po kilogramu težine uvezenog vozila, pa potom porez za elektronički otpad u iznosu od 2,25 kuna po kilogramu te naknade za otpadne gume, također na bazi kilograma, deset kuna za automobilske, odnosno 85 kuna za kamionske gume. Tu je još i naknada za otpadne baterije, kao i za uvozne dijelove. Zakonodavac je pošao od pretpostavke da će sve to jednog dana biti otpad koji treba zbrinuti'', objašnjava Tomislav Bračun iz jedne osječke automobilske kuće.

http://www.glas-slavonije.hr/258623/1/Ukidaju-se-nameti-uskoro-bi-automobili-mogli-pojeftiniti

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali