DOBILA OBAVIJEST OD BANKE I OSTALA U ŠOKU: / 'Oni to zovu 'prešutno prekoračenje', ništa me nisu pitali, a radi se o najvećoj kamati'

16.1.2020.
9:51
PIXSELL / ilustracija, Sanjin Strukić

Mnogi građani preživljavaju zahvaljujući odobrenom 'minusu' na računima, a drugi ne žele ni čuti za tu uslugu banaka koja je, u stvari, jedna od najvećih kamata.

Novac.hr piše o građanki koja je uoči Božića dobila obavijest iz Raiffeisen banke da joj je odobrena usluga "prešutnog prekoračenja" na računu, iako je ona prethodno izričito odbijala da joj ta banka dâ 'minus' na tekućem računu.

Nije 'minus' nego 'prešutno prekoračenje'

"Zadnje dvije godine konstantno me zovu na mobitel te nude minus i kreditnu karticu, ali ja im se svaki put lijepo zahvalim i svaku ponudu odbijem. I sve je bilo u redu, evo do prije par tjedana kad sam na izvatku računa shvatila da su mi bez mog pitanja odobrili minus i da su mi raspoloživa sredstva znatno veća nego što bi trebala biti", kazala je građanka za Novac.hr.

Odmah je otišla u poslovnicu banke gdje su joj objasnili kako joj nije odobren 'minus' na tekućem računu, nego usluga "prešutnog prekoračenja" koja se odobrava bez pristanka stranke te da je može odmah zatvoriti ako to želi.

"Imali su tamo već pripremljenu gotovu izjavu u kojoj potpisujem da sam tražila da se to prekoračenje ukine pa je cijela stvar bila brzo gotova. Bježim od minusa jer bolje kontroliram financije kada imam samo onoliko novca koliko mi pripada odnosno koliko sam zaradila, s tim pokrijem sve svoje mjesečne potrebe. Ionako kad uđeš u minus, teško se izvaditi van iz tog živog blata", objasnila je.

U HNB-u kažu da se to može

U Raiffeisen banci kažu kako "minus" na tekućem računu odobravaju svim klijentima koji ispunjavaju uvjete sukladno internim pravilima bez podnošenja zahtjeva i bez posebnog dolaska u banku.

"Navedeno odobrenje je predviđeno Zakonom o potrošačkom kreditiranju, kojim je u članku 2 definirano prekoračenje pri kojemu vjerovnik potrošaču stavlja na raspolaganje sredstva koja nadmašuju trenutačno stanje tekućeg računa ili dogovoreno prekoračenje. Banka je odobrila dodatna sredstva svim klijentima koji ispunjavaju kriterije, sukladno internim pravilima Banke, s ciljem da klijentima u slučaju potrebe omogući korištenje dodatnih sredstava bez podnošenja zahtjeva i bez posebnog dolaska u banku", kazali su iz banke za Novac.hr.

U Hrvatskoj narodnoj banci kažu, pak, da prekoračenje po tekućem računu može biti prešutno ili dopušteno, što znači da banka smije i bez pristanka korisnika omogućiti takozvano prešutno prekoračenje po računu. "Korisnik prihvaća tako odobreno prešutno prekoračenje time što ga počinje koristiti", kažu u HNB-u.

U biti, obje usluge - i prešutno i dopušteno prekoračenje - suštinski se ne razlikuju. Jedina je razlika što za dopušteno prekoračenje korisnik treba podnijeti zahtjev. Inače, kamatne stope i na jednu i na drugu uslugu, barem u Raiffeisen banci, iznose 9,2 posto godišnje, čime spadaju u jedan od najskupljih načina kreditiranja, piše Novac.hr.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali