DATUM ODLASKA U MIROVINU ČINI RAZLIKU: / Nekome je isplativije otići 1. siječnja, drugi bi trebali ciljati na 31. prosinca, evo i zašto

Image

Razlike nisu velike, ali, nažalost, nisu ni mirovine

29.11.2020.
17:27

Plaća u zadnjoj godini rada za potrebne izračuna mirovine drugačije će se tretirati ako budući umirovljenik odlazi u mirovinu zadnji dan u godini (31. prosinca) ili prvog dana u godini (1. siječnja).

Prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, pri određivanju mirovine plaća ostvarena za godinu u kojoj se ostvaruje pravo na mirovinu ne uzima se za utvrđivanje vrijednosnih bodova, nego se za tu godinu uzimaju prosječni vrijednosni bodovi razmjerno stažu osiguranja u toj godini.

Zadnju godinu se uzima kao prosjek svih zaposlenih

"Nadalje, vrijednosni bodovi utvrđuju se na temelju plaća i osnovica osiguranja ostvarenih od 1. siječnja 1970. godine na način da vam se plaća odnosno osnovica osiguranja utvrđena za svaku kalendarsku godinu podijeli s prosječnom godišnjom plaćom svih zaposlenih u RH za istu kalendarsku godinu te na temelju drugih dohodaka koje su plaćeni doprinosi za mirovinsko osiguranje, a prosječni vrijednosni bodovi utvrđuju se tako da se zbroj vrijednosnih bodova podijeli s razdobljem za koje su obračunati", pojasnili su iz HZMO-a za portal Mirovina.hr koji pojašnjava i konkretne razlike koje donose različiti datumi odlaska u mirovinu.

Umirovljenje na kraju godine

U slučaju ostvarivanja prava na mirovinu posljednjeg dana u godini, plaća ostvarena za tu godinu ne uzima se za utvrđivanje vrijednosnih bodova, nego se za tu godinu uzimaju prosječni vrijednosni bodovi razmjerno stažu osiguranja u toj godini. Do kraja pojednostavljeno – za tu godinu staža će vam se za potrebu izračuna mirovine računati kao da ste primali prosječnu plaću svih zaposlenih u RH.

Umirovljenje na početku godine

Ako u mirovinu idete prvoga u godini, te godine ste jedva išta zaradili, pa vam pravilo o vrijednosnim bodovima u godini ne igra nikakvu ulogu. No, za prošlu godinu nećete više imati prosječne vrijednosne bodove, nego one koje ste zaradili.

U slučaju ostvarivanja prava na mirovinu prvog dana u godini (1. siječnja), pri određivanju mirovine prosječni vrijednosni bodovi utvrđuju se tako da se zbroj vrijednosnih bodova ostvarenih od 1. siječnja 1970. do 31. prosinca godine koja prethodi godini u kojoj se ostvaruje pravo na mirovinu podijeli s razdobljem za koje su obračunati.

Što je vama isplativije

Iako će vam razlika na konačnom izračunu mirovine ovisno o ta dva datuma biti marginalna (ipak se radi samo o plaći u jednoj godini staža), jedna od te dvije opcije će vam biti povoljnija.

Ako vam je plaća u godini koja vam prethodi umirovljenju bila identična prosječnoj, neće biti razlike.

Ako vam je plaća manja od prosječne, bolje vam je u mirovinu otići što kasnije u kalendarskoj godini. Skupit ćete više mjeseci radnoga staža, a na koncu će vam se ta godina honorirati kao da ste primali prosječnu plaću u RH.

Ako vam je plaća veća od prosječne, bolje vam je u mirovinu otići što ranije u kalendarskoj godini. Posebice ako vam je plaća značajno veća od prosjeka. U tom slučaju ćete iskoristiti sve pogodnosti vaše visoke plaće za proteklu kalendarsku godinu, a mirovinu ćete odgoditi samo za dan-dva.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Image
OBJAVLJENA LISTA 10 NAJBOGATIJIH HRVATSKIH PODUZETNIKA: /

Zapošljavaju desetke tisuća radnika i zarađuju milijarde

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali