Jedan od prodavača duhana na crno navodi kako su poplave prekinule dostavu iz smjera Bosne preko Posavine, a smjer od Slatine i Virovitice je, kaže, ispresijecan policijskim patrolama na cestama gdje ''padaju'' pošiljke duhana mjerene u tonama.

Zbog toga cijene divljaju - 250, najviše 300 grama u Osijeku sada stoji 70-ak kuna, ako duhana uopće ima.

Iako kupaca ne nedostaje, na osječkoj glavnoj tržnici ilegalnih je prodavača malo, piše Glas Slavonije.

Postoje neke 'cake'

Kao i u svakom biznisu i u ovome trgovci imaju svoje 'cake'. Osim činjenice da u vrećici rijetko kada ima onoliko duhana koliko prodavač tvrdi, a to je nekada i 25 posto manje, kupci pričaju da je duhan ponekad zbog dobivanja na masi našprican vodom. Dodatnu konfuziju stvara i to što se kod nekoga može kupiti više za manje novca. Uglavnom, zbog toga su, ali i zato što se prevlažan duhan ponekad upljesnivi, nezadovoljni krajnji kupci.

Policijske racije posvuda

Racije se ne ograničavaju samo na tržnicama, pretresima kuća i kontrolnim punktovima na duhanskim putevima, nego i na redovnim autobusnim linijama. Tome je svjedočila jedna Osječanka koja je sretna što je dobila bar privremeni posao kao sezonac u turizmu na Jadranu. Uputila se, priča, na more, a negdje na pola puta autobus je zaustavila policija i s psima pretraživala vozilo. U “bunkeru” u putnoj torbi pas je nanjušio dva kilograma duhana koji si je ponijela da joj potraje do povratka sa sezonskog rada. Dobila je kaznu od tri tisuće kuna.

http://www.glas-slavonije.hr/237570/1/Duhanski-rat-podigao-cijene-i-izazvao-nestasicu-na-trzistu