Unatoč tvrdnjama ministra Jakovine da su cijene samo u 'blagom porastu', hrvatski potrošači ovih dana masno plaćaju voće, povrće, meso... Naime, suša i travanjski mraz cijene su realno poskupjeli 20 do 50%, ovisno o kulturi. I sam Tržišno-informacijski centar Ministarstva poljoprivrede izvijestio je kako je, primjerice, u kolovozu u odnosu na isti mjesec 2011. rajčica u veleprodaji poskupjela 48,28%, paprika babura 16,99%, krastavci 29,25%, mladi luk 56,89%, zeleni kupus 76,61%, blitva 16,82%, kelj 41,53%, cvjetača 57,58%, lubenice 49,70%, limun 31,51%, nektarine 17%...
U maloprodaji u odnosu na veleprodaju neke se cijene pak množe i s više od 100%. Šareni grah, koji je lani stajao 20 kuna, sada je 50, dok se rajčice, koje su se na zagrebačkim i inim tržnicama lani u ovo vrijeme mogle naći i za 2 kune, sada prodaju za 8 do 10 kuna.
Jabuke ćemo kupovati na komad
"Može ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pričati što hoće, ali kad nečega nema cijene rastu. Sad samo zamislite koliko će još rasti idućih mjeseci, ako je voće i povrće i u vrijeme berbe na tržnicama skuplje 60 do 70 posto. Samo smo jabuka očekivali berbu 100.000 tona, a neće ih biti ni 15 tisuća tona. Na tržištu nam trenutačno podvaljuju lanjske jabuke sumnjive kvalitete, koje su Austrijanci, da ih ne unište, u bescijenje dali našim trgovcima, dok je u čitavoj EU, Rusiji ili sjevernoafričkim zemljama uzbuna jer hrane, pa ni jabuka, neće biti dovoljno", komntirao je za Večernji list voćar Frane Ivković.
On je upozorio i da će se jabuke do Božića zbog nestašice cijeniti kao suho zlato i kupovati po komadu, jer će koštati i 20 kuna za kilogram.
Kod proizvođača 7kn, kod preprodavača 14!
Zoran Kovač, proizvođač povrća i predsjednik odbora za povrćarstvo HPK, smatra da je za poskupljenja kriva država koja na tržnicama i veletržnicama potiče sivu ekonomiju. Od veletrgovaca uopće ne ubire PDV, dok na malim tržnicama čak 90% trgovaca nisu proizvođači nego prekupci koji nemaju ni pola hektara zemlje. Salatu koju od njega danas kupe za 7 kuna, prodaju za 14 kuna. Tako ispada da oni po danu zarade najmanje 5 kn/kg, a on 2 kune za 70 dana, koliko salati treba da naraste. Brokulu, primjerice, on prodaje za 6,50 kuna plus PDV, a na tržnici je u Požegi ili Splitu čak 25 kuna! Kelju je otkupna cijena 5 kuna, a na splitskoj tržnici vrtoglavih 14 kuna.
Najgore je s cijenama mesa, koje su odletjele u nebo. Za kilogram telećeg buta u zagrebačkim, karlovačkim i riječkim mesnicama treba izdvojiti i 105 kuna! Juneći but košta i 75 kn/kg, dok je lani u prosjeku koštao 58 kuna. Svinjski but cijeni se na čak 52 kn/kg u Rijeci, a prije godinu bio je 38 kuna.