banner

REVOLUCIJA

RADILI SU 4 DANA TJEDNO, A PLAĆA JE OSTALA ISTA: Ova priča dokazuje – to se itekako isplati

Smanjeno radno vrijeme za istu plaću povećao je ravnotežu između posla i života za 24 posto, smanjio stres i povećao predanost poslu.

Tvrtka s Novog Zelanda koja je provela revolucionarni test s četverodnevnim radnim tjednom završila ga je i proglasila apsolutni uspjeh, jer je čak 78% zaposlenika izjavilo kako su bili u stanju uspješno balansirati svoj posao i život, što je porast od 24 postotka, piše Guardian.

Bolja ravnoteža posla i života

Svih 240 zaposlenika u tvrtki Perpetual Guardian, koja se bavi upravljanjem trustovima, oporukama te upravljanjem nasljedstvom, isprobalo je četverodnevni radni tjedan tijekom ožujka i travnja, kada su radili četiri dana tjedno, ali bili plaćeni kao da rade pet. Stručnjaci su proučavali ovaj projekt prije, tijekom, te nakon implementacije, te prikupljali kvalitativne i kvantitativne podatke.

Osnivač Perpetual Guardiana Andrew Barnes došao je na ovu ideju kako bi svojim zaposlenicima pružio mogućnost boljeg balansiranja između posla i ostatka života, te kako bi im omogućio da se bolje usredotoče na posao tijekom radnog vremena u u redu, dok se mogu bolje predati obavazama u vlastitom domu tijekom dodatnog slobodnog dana.

Profesor upravljanja ljudskim potencijalima na Tehnološkom sveučilištu u Aucklandu Jarrod Haar otkrio je kako je zadovoljstvo radnim mjestom i životom u cjelini poraslo u svakom segmentu, dok su zaposlenici bili učinkovitiji na poslu i više uživali nego prije eksperimenta.

Ravnoteža rada i života, koja je pokazivala koliko dobro zaposlenici smatraju da mogu uspješno upravljati svojim poslovnim i neposlovnim ulogama, povećao se za 24%. U prosincu prošle godine tek je nešto više od polovice (54%) zaposlenika osjećalo da uspješno balansira svoje poslovne i obiteljske obaveze, dok je nakon probnog četverodnevnog tjednog rada taj broj skočio na 78 posto. Količina stresa pala je za sedam posto, dok su se stimuliranost, predsnost i osjećaj kontrole na poslu svi znatno poboljšali, dok je ukupno zadovoljstvo skočilo za pet posto.

Zaposlenici sudjelovali u planiranju posla

Helen Delaney, viša predavačica u poslovnoj školi Sveučilišta u Aucklandu rekla je kako se motivacija i predanost poslu zaposlenika povećala jer su bili uključeni u planiranje eksperimenta, te igrali ključnu ulogu u određivanju kako će se odvijati četverodnevni tjedan kako nebi negativno djelovao na produktivnost. “Zaposlenici su predložili brojne inovacije i inicijative kako bi rad bio produktivniji i učinkovitiji, od automatizacije manualnih procesa do smanjivanja ili eliminiranje korištenja interneta nevezanog s poslom”, rekla je Delaney.

Zaposlenici koji su i sami sudjelovali u kreiranju načina rada bili su učinkovitiji i zadovoljniji poslomFoto: getty images

Barnes je rekao da će iskoristiti rezultate ovog probnog rada kako bi započeo raspravu o tome kako bi se četverodnevni radni tjedan mogao uvesti i na dulji rok u njegovu tvrtku. “Ako roditelji mogu provoditi više vremena sa svojom djecom, kako je to loša stvar?”, upitao je Barnes koji vjeruje da novi model rada ima potencijal da stubokom promijeni društvo nabolje.

OVA OBEĆANJA TREBALA BI SPRIJEČITI IZUMIRANJE HRVATSKE? ‘Klizno radno vrijeme, rad od kuće, takozvane ‘obiteljske kartice’…

“Da li je veća vjerojatnost da ćete imati manje psihičkih problema kada imate više vremena da se brinete za sebe i svoje osobne interese? Vjerojatno… ako u svako vrijeme imate manje ljudi u uredima, možemo li napraviti manje urede?”

Novozelandski ministar odnosa na radu Iain Lees-Galloway rekao je kako su rezultati ovog testa “jako zanimljivi”, te da je spreman podstaknuti tvrtke da isprobavaju nove i poboljšane modele rada.

Povratak na Net.hr