Nova društvena mreža za prosvjednike koji ne vjeruju Facebooku

Occupy Wall Street aktivisti razvijaju svoju vlastitu društvenu mrežu The Global Square za generaciju prosvjednika.

29.12.2011.
14:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Mi ne želimo vjerovati Facebooku kad je riječ o privatnim porukama među aktivistima", rekao je programer Ed Knutson za magazin Wired.

Knutson pomaže izgraditi mrežu koja će ujediniti članove Occupy pokreta širom svijeta. Budući da su s mnogih fizičkih mjesta istjerani diljem SAD-a, prosvjednici će se okupljati na digitalnim mjestima koja će sve više dobivati na važnosti, piše blog RoarMag.org koji objavljuje "refleksije o revoluciji".

"Kao dodatak lokalnim trgovima sada trebamo globalni trg gdje ljudi svih nacija mogu doći zajedno kao jednaki u sudjelovanju u koordinaciji kolektivnih akcija te u formuliranju zajedničkih ciljeva i težnji. Zbog toga pozivamo revolucionarne pametne mlade ljude [whizkids] svijeta da se ujedine i pomognu u razvoju ove nove online platforme - Globalni trg [The Global Square] - koji kombinira komunikacijske funkcije postojećih društvenih mreža s političkim funkcijama skupština kako bi pružio ključne nove alate za razvoj našeg globalnog pokreta."

Naime, cijela ideja nije samo u tome da se kreira još jedna društvena mreža jer se ne vjeruje baš Facebooku i drugima, već da se prosvjednicima širom svijeta omogući platforma za samoorganiziranje i to na globalnoj razini.

Društvena mreža Global Square imati će interaktivnu mapu sa prosvjedima koji se održavaju diljem svijeta te opcije pretraživanja kako biste što lakše doznali o pokretima i prosvjedima koji se događaju blizu vas. Tu je još i News Feed u stilu Facebooka, kalendari, forumi za vođenje rasprava, oglasne ploče i još puno toga.

Za razliku od prakse Facebooka ili Twittera, Wired izvještava da ćete za priključivanje ovoj mreži trebati imati "sponzora" koji će vas preporučiti i garantirati za vas.

Očekuje se da će nova društvena mreža biti pokrenuta u siječnju 2012. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zanimljivo je da su ove godine upravo društvene mreže poput Facebooka i Twittera odigrale značajnu ulogu u prosvjedima i revolucijama diljem svijeta. Ipak, članovi Occupy Wall Street pokreta ne vjeruju baš ovim mrežama posebice kada je riječ o privatnim porukama koje bi u određenim slučajevima lako mogle završiti u rukama policije.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali