NEDJELJOM VIŠE NEMA PLACA, NO PRODAVAČE NI GRAĐANE TO NE MUČI: / 'Nedjelja uopće nije udarni dan'

'Trebalo bi posve zatvoriti nedjelju, do kraja, totalno', kazala je jedna od prodavačica na tržnici Dolac

6.5.2020.
12:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Puno se ovih dana raspravljalo o radu nedjeljom, o odluci Stožera, o tome je li to politički ili epidemiološki, je li to na ruku vjernicima, Crkvi...

Bez obzira jeste li katolik, ateist ili nešto treće nije teško vidjeti logiku u tome da se preispita trebaju li trgovci u trgovačkim centrima svaku nedjelju do 21 sat preslagivati cipele i majice.

I dok se poslodavci ljute zbog manjka profita, to što nedjeljom neće raditi ni tržnice malo koga brine. RTL Direkt raspitao se zašto nema placa nedjeljom. I iznenađujuće - ispalo je da to nikoga ne muči previše.

"Subotom što se odradi, odradi, nedjeljom je to tu i tamo nešto. Po meni, trebalo bi posve zatvoriti nedjelju, do kraja, totalno. Sada odmaram, odmaram nedjeljom", kaže prodavačica Vuka.

"Nama odgovara da ne radimo, da imamo jedan slobodan dan, a s obzirom na promet mislim da je isto kao ponedjeljak, ali je sad subota pojačana i to nam se sviđa", rekla je njezina kolegica Alida.

Udarni su petak i subota

Kako riba stiže svježa na Dolac postojao je strah od bacanja jer nedjeljom nema prodaje. U ribarnici kažu da im to nije problem jer uspiju prodati sve prije nedjelje.

"Nedjelja uopće nije udarni dan i nema posla. Evo ove radne dane, nema nigdje nikog, a kamoli nedjeljom. Udarni su petak i subota", rekao je Ivica Šarlija, prodavač u ribarnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Novinari su provjerili i kako "dišu" na splitskoj Peškariji.

"I prije smo nedjelje izbjegavali za rad. Slabo je svita i nema baš nešto. Mislim da je to jedna dobra odluka", kažu u Splitu.

Ni kupci očito ne pate previše za nedjeljnom tržnicom.

"Ja ću biti iskrena, jer su moja djeca bili trgovci, znam što je nedjelja. Ja bih da se ne radi", rekla je Ljubica iz Zagreba.

Ivanka pak tvrdi da se sve može obaviti u subotu: "Pogotovo za dućane. Sve možemo mi napraviti ranije".

Može i online

Prazne tržnice nedjeljom postaju novo normalno. U Ministarstvu poljoprivrede kažu kako je nedjelja bila najmanje zlo od drugih dana. Ali kako to obično biva, postoje i gradovi u kojima je nedjelja bila top dan za prodaju na tržnicama. Ali sami kupci morat će se prilagoditi i kupnju odraditi neki drugi dan.

Kako su kumice sad moderne, plac se može obaviti i online. Nekoliko je različitih platformi na kojima se može naručiti domaće, a imamo sad i državni plac na internetu - Tržnica.hr. Sad kad smo se digitalizirali, nedostaje nam još da proizvodimo dovoljno za svoje potrebe.

"Vezano za samodostatnost službeni podaci su da smo u govedarstvu, junetina negdje na 70%, svinjogojstvo negdje malo iznad 60% iako proizvođači tvrde da je sad ta samodostatnost još niža. Kod povrća je ona ispod 60%, a kod voća 48 - 49%. Naravno da tu ima prostora za rast. Mi imamo potencijal, imamo ljude i imamo znanje. Svakako da će trebati nešto, to nam govore podaci, intervenirati", poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministrica kaže da se radi nova strategija, računa se na još novca iz EU fondova. Još samo nedostaje to da naš poljoprivrednik postane konkurentan i dobro trži pa da može računati na još koji slobodan dan, osim nedjelje.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pročitati OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali