banner

Najbrži načini da u stan unesete toplinu pravog doma

Upravo ste u svoj novi stan unijeli posljednju kutiju sa stvarima, a bijeli zidovi dobar su podsjetnik da će vaš novi stan trebati dizajnerske zahvate. Bilo da ne znate odakle biste krenuli ili da mislite kako manji stan neće biti usporediv s onim prostranim u kojem ste do sada živjeli, nudimo vam trikove pomoću kojeg će vaš novi stan postati pravi dom.

Napokon, dom je tamo gdje ste vi, što znači napravit ćete svoj dom bez obzira gdje živjeli. Evo nekih ideja pomoću kojih ćete se u vašem novom stanu početi osjećati kao kod kuće.

Manji stanovi trebaju manje predmeta, ali ne i manje osjećaja za uređenje

Kada presele u novi stan mnogi misle da nemaju ništa što doista pripada njima. Promijenite ovaj stav i umjesto toga u novi stan donesite sve predmete koji za vas imaju sentimentalnu vrijednost bez obzira koliko je velik ili malen novi stan. Lijepo umjetničko djelo, skulptura koju je izradio vaš prijatelj ili čak najdraža stara stolica mogu biti predmet oko kojeg ćete dizajnirati čitavu prostoriju. Utvrdite koje predmete volite, rasporedite ih po stanu i napravite od njih centralne točke te prostorije. Usredotočite se više na njih, a manje na činjenicu da je novi stan prazan.

Jednostavna organizacija daleko će vas dovesti

Stanovi su poznati po tome da obično u njima nema viška prostora, a to koliko ćete se u njemu osjećati kao doma ovisi koliko ćete ih funkcionalno urediti i koliko ćete uživati u njima. Kuhinja i kupaonica dvije su prostorije u kojima je organizacija prostora vrlo bitna. Ako postoji mogućnost postavljanja polica iskoristite vertikalu zida za postavljanje polica, vješalica i držača za razne posude i optimizirajte prostore koje imate unutar ormarića. Skriveni skladišni prostori drugi su trik pomoću kojeg ćete svoj stan učiniti udobnim. Budite kreativni i složite prostor za skladištenje stvari ispod kreveta. Unutrašnjost ormara sami pregradite i organizirajte ih tako da svaki kutak bude iskorišten. Također iskoristite i gornje dijelove prostorija za postavljanje polica i ormara u kojima možete pohraniti stvari – taj prostor ljudi obično zaborave.

Prirodno svjetlo stvorit će dojam topline

Osjećaj da ste od nekog prostora stvorili dom ima veze s osjećajem ugode, sigurnosti i kreiranjem prostora u kojem želite boraviti sami ili s cimerima odnosno članovima obitelji. Otvorite i operite prozore te pustite prirodnom svjetlu da obasja vaš stan, u stanu koristite svjetlije boje ako želite dojam većeg prostora. Bijela, boja karamele i ostale prirodne boje su idealne jer reflektiraju svjetlo. Ova mala tajna osigurava osjećaj topline i udobnosti doma. Linije prozora omekšajte zavjesama.

Unesite boje u vaš dom i odmah ga promijenite

Mnogi vlasnici stanova nisu baš oduševljeni bijelim zidovima jer im se čine hladnima i bezličnima. Bojanje zidova je dobar način da dodate osvježenje u svoj životni prostor. Ako ste podstanar i nije vam dopušteno krečiti zidove, možete razmisliti o nekim ukrasima na zidovima, pričvrstiti tkaninu ugodnih boja ili umjetničko djelo koje će uljepšati vaš zid dok se ne odlučite preseliti. Jedan od trikova je da osmislite paletu boja (dvije do tri) i ‘provučete’ je kroz cijeli stan. Iznenadit ćete se koliko ćete imati osjećaj da vam je stan veći i privlačniji. Također, bit ćete iznenađeni koliko mali dizajnerski elementi mogu doprinjeti da uredite stan koji volite i koji nazivate domom.

Povratak na Net.hr