Mobitel koji traži popuste skenirajući bar-code

Nova tehnologija omogućava da se mobitelom skenira bar-code robe u dućanu i ustanovi je li isti artikal jeftiniji na Internetu. Servis Scan za sada je ograničen na knjige i CD-ove, ali će uskoro biti proširen na sve proizvode s bar-codeovima

Uslužna sluba Scan iz Velike Britanije omogućava vlasnicima mobilnih telefona da, koristeći se novom SMS tehnologijom provjere artikle koje namjeravaju kupiti, očitavajući njihov bar-code i automatski provjeravajući nudi li se taj proizvod (npr. novi CD) po istoj ili nižoj cijeni preko Interneta.

SMS poruke su veoma popularne; u Europi ih se šalje i prima oko milijardu na mjesec. Premda je broj znakova u poruci ograničen na 160 znakova, to je potencijalnim kupcima sasvim dovoljno da doznaju podatak koji ih zanima.

Servis Scan za sad je ograničen na knjige i CD-ove, ali se najavljuje da će uskoro biti proširen na skoro sve proizvode koji imaju bar-code. Premda neki dućani koriste vlastite posebne bar-codeove, svaki označeni proizvod ima jedinstven ISBN broj koji omogućava ovakvu provjeru.

Ljudi su često spremni pričekati nekoliko dana da im naručeni artikl stigne poštom u zamjenu za manju cijenu koju plaćaju za njega. Već su česti i slučajevi da se na preporuku nekoga tko je nabavio novi CD ili knjigu, bar-code očita s njegovog primjerka i obavi narudžba s Interneta. U SAD slične usluge, ali još većeg obujma, s mnogo više informacija o proizvodu, počinju pružati tri servisa: IQ Order, Airclic i Barpoint.

Povratak na Net.hr