MINISTAR FINANCIJA OTVORENO: / 'Teško da ćemo u Hrvatskoj imati brz oporavak od krize'

Na pitanje o procjeni vlade o padu BDP-a od 9,4 posto, što će biti najveći pad gospodarstva još od ratnih godina, te o tome da neki procjenjuju kako bi pad mogao biti još veći,

30.4.2020.
23:01
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u Dnevniku HRT-a gdje je govorio o gospodarskoj krizi prouzročenoj pandemijom koronavirusa.

"Ovi podaci su, ona navala hrane je imala refleksije u rastu, sve ostalo je naredno u padu. Nakon relaksacije imamo podatke za prva tri dana ovog tjedna. Kad usporedimo ta tri dana s prva tri dana prošlog tjedna, vidimo porast fiskaliziranih računa za 22 posto. Međutim, kad usporedimo iste datume prošle godine, i dalje imamo pad od 16 posto. Ali kad uzmemo u obzir da je travanj do ove relaksacije bio u padu 40 posto, efekt mjera je vidljiv u podacima", rekao je Marić.

Na pitanje o procjeni vlade o padu BDP-a od 9,4 posto, što će biti najveći pad gospodarstva još od ratnih godina, te o tome da neki procjenjuju kako bi pad mogao biti još veći, Marić je rekao da je procjena realna i blago konzervativna.

''Ako se cijela situaciji produbi, da ima dodatne efekte na turizam i na druge segmente gospodarstva, onda naravno možemo govoriti i o višem padu, ali isto tako i obrnuto", rekao je Marić.

Već radimo na novom valu ušteda

Na pitanje kako će se nadomjestiti očekivani deficit proračuna od čak 25 milijardi kuna, Marić je rekao: "Nažalost da. Prvi dio će biti kroz mjere ušteda koje smo kao vlada već učinili od 2,1 milijardu kuna. Radimo već i sada na novom valu ušteda, sigurno da ćemo pripremati rebalans proračuna. Radit ćemo sve da ono što nije nužno, a da ne da dodatni negativan doprinos gospodarstvu, ali u isto vrijeme ta racionalizacija neće biti dovoljna, bit će potrebno posegnuti za zaduživanjem. Danas smo mi i izdali trezorski zapis, njegovo je doduše refinanciranje postojećih obveza koje dospijevaju, u iznosu od milijardu i 35 milijuna eura, odnosno oko 7 milijardi 700 milijuna kuna po kamati 0,6."

"Evo, da nije korone, naša procjena za ovu godinu koja bi bila realna bi bila da javni dug padne ispod 70 posto BDP-a, naša projekcija je da će sada javni dug porasti za 86,7 posto BDP-a. Kako i gospodarski pad, tako i deficit moramo promatrati tako da bi ovo trebala biti kriza oblika slova V. Brzi pad i brzi povratak, no teško da ćemo imati u Hrvatskoj takav brzi oporavak", priznao je Marić.

Što nakon prvog lipnja kada isteknu mjere za minimalne plaće u gospodarstvu.

"O dubini i o duljini krize ćemo morati razmišljati i vidjeti možemo li još prilagođavati mjere. Ovo je jedan pozitivan efekt kroz povoljnu epidemiološku situaciju i relaksiranje mjera. Ako tako nastavimo, onda imamo jasniju sliku i puno manje glavobolje", kazao je ministar za HRT.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali