MILIJARDA USTAJE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: / Aktivisti i političari složni da je vrijeme da se zaustave svi oblici nasilja nad ženama u zdravstvenim institucijama

Akcija "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama" provodi se u više od 200 zemalja u svijetu, a priključili su joj se i brojni hrvatski gradovi, među ostalima Križevci, Ogulin,

14.2.2019.
14:27
PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sedmu godinu za redom organizacije koje se bave zaštitom i promicanjem ženskih ljudskih prava sudjelovale su u četvrtak u kampanji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, zahtijevajući pred Vladom od premijera i članova Vlade da konkretnim potezima zaustave sve oblike nasilja nad ženama u zdravstvenim institucijama o kojima su žene progovorile tijekom akcije #PrekinimoŠutnju.

Sistemska pogreška u zdravstvu

U zahtjevu koji je ispred Vlade pročitala Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda ističu da unatoč snažnom i dugotrajnom odjeku u javnosti, bolnih svjedočanstava tijekom ginekoloških zahvata o kojima su svjedočile tisuće žena diljem Hrvatske u sklopu akcije #PrekinimoŠutnju, nadležne institucije još uvijek nisu poduzele konkretne korake kako bi se unaprijedila skrb pacijentica.

Na zaključke ministra zdravstva o tome kako se radi o pojedinačnim propustima, poručuju kako je jasno da postoji sistemska pogreška u zdravstvu u kojemu se fizičko, verbalno i ekonomsko nasilje nad pacijenticama provodi desetljećima, a očituje se kroz nepotrebno bolne kiretaže nakon pobačaja, punkcije jajnih stanica, biopsije te šivanje međice nakon poroda, vrijeđanja i omalovažavanja pacijentica te nezakonito naplaćivanje usluga trudnicama i rodiljama.

Od svih nadležnih institucija zahtijevaju da se poduzmu konkretni i učinkoviti koraci za suzbijanje fizičkog, verbalnog i ekonomskog nasilja pacijentica.

Pokretanje procedure izrade Akcijskog plana za zdravlje žena

Od premijera traže pokretanje procedure te upravljanje procesom izrade Akcijskog plana za zdravlje žena. Od Hrvatskog sabora traže pokretanje postupka izrade i donošenje Rezolucije o zaštiti zdravlja svih žena kojom se ukazuje na stanje i probleme u području zdravstvene skrbi žena i kojom se predlažu provedbene mjere Vladi.

Također, traže da se u izradu Akcijskog plana za zdravlje svih žena i Rezolucije o zaštiti zdravlja svih žena ravnopravno uključe svi važni dionici - Ministarstvo zdravstva, javnozdravstveni stručnjaci, stručne komore i društva, pravobraniteljske institucije, stručnjaci za ljudska prava, visokoobrazovne institucije koje školuju zdravstvene radnike, predstavnice pacijentica te ostale potrebne stručnjake.

Tražimo političku odluku

"Tražimo političku odluku koja će doprinijeti sustavnom rješavanju problema institucionalnog nasilja kojemu su pacijentice podvrgnute unutar sustava javnog zdravstva. Tražimo poštivanje njihovih ljudskih prava i prava pacijenata, ali i ravnopravno uključivanje pacijentica u sve procese koje se tiču njihova zdravlja", stoji u zahtjevima organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Akcija "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama" provodi se u više od 200 zemalja u svijetu, a priključili su joj se i brojni hrvatski gradovi, među ostalima Križevci, Ogulin, Čakovec, Lošinj, Rijeka, Pula i Split.

#PrekinimoŠutnju

Izvršna direktorica Centra za mirovne studije i gradska zastupnica Rada Borić podsjetila je da su prošle godine zagovarale ratifikaciju Istanbulske konvencije, a ove su godine odlučili podržati Rodinu akciju #PrekinimoŠutnju u sklopu koje su žene iznijele svoja svjedočanstva u tijekom ginekoloških zahvata.

Neka od svjedočanstva aktivistkinje su danas pročitale pred Vladom, a istovremeno su se iskustva čitala i na tržnici na Trešnjevci, Kvaternikovom trgu, Glavnom kolodvoru, a popodne će biti pročitana u tramvajima.

Borić je ocijenila da se od ratifikacije Istanbulske konvencije nije mnogo toga dogodilo i da se ne provodi.

Borić: Živimo u kulturi u kojoj se čini da žene moraju trpjeti nasilje

"Svjedočimo novim ubojstvima žena, pokušajima ubojstava, premlaćivanju i neadekvatnom kažnjavanju zlostavljača, napadima na reproduktivna prava žena, kiretažama bez anestezije, trgovanju ženama, seksizmima. Svakodnevno svjedočimo institucionalnom nasilju - pravosuđe, socijalne službe, zdravstvene i obrazovne ustanove ne djeluju u cilju sprječavanja nasilja. Živimo u kulturi u kojoj se čini da žene moraju trpjeti nasilje", kazala je Borić.

"Odlučili smo da kampanje više nisu kampanje, borba za prava je naša svakodnevica i bit ćemo jednako uporne dok Vlada i naše pravosuđe ne prestane zlostavljati žene", poručila je.

Milijarda ustaje: #PrekinimoŠutnju u Zagrebu organiziraju Roditelji u akciji - Roda, Centar za ženske studije, SOIH – Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost, CESI – centar za edukaciju i savjetovanje, Ženska soba, Status M, Bolja budućnost – udruga žena Romkinja Hrvatske, U dobroj vjeri, Forum žena Zagreb.

U ime svih žena koje su trpjele nepotrebnu bol

SDP, Most, Glas i nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić u četvrtak su se u saborskoj stanci za slobodan govor referirali na projekt 'Milijarda ustaje' usmjeren na zaustavljanje nasilja nad ženama diljem svijeta, te su pozivali da se prekine šutnja te žene zaštite od nasilja u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

"Danas je najvažnija tema zaštiti žene od nasilja u zdravstvenom sustavu”, rekla je SDP-ova Marija Alfirev obraćajući se, kako je rekla, u ime svih žena koje su trpjele nepotrebnu bol tijekom ginekoloških zahvata, pacijentice u bolnicama, koje su prošle punkcije, biopsije, šivanja međice nakon poroda.

Svoje je obraćanje ilustrirala čitanjem svjedočenja žene kojoj je rađena kiretaža 'na živo'.

Došlo je vrijeme da prekinemo šutnju

"Ovo nije samo pojedinačni slučaj, to je sustavna greška i to je nešto što treba ispraviti”, rekla je upućujući poruke podrške kampanji Milijarda ustaje.

Žene su, kazala je, više nego ikad izložene nasilju u javnim zdravstvenim ustanovama „od trpljenja boli do trpljenja zbog priziva savjesti pa onda plaćanja zahvata privatno kod tih istih liječnika”.

"Prekinite nasilje, prekinite šutnju i zaštitite žene u zdravstvenom sustavu”,poručila je.

"Prava žena su ljudska prava. Žene kontinuirano trpe nasilje, odgojene su da trebaju šutjeti i trpjeti jer 'to je normalno'. Došlo je vrijeme da prekinemo šutnju”, poručila je čelnica Glasa Anka Mrak Taritaš.

Od premijera Plenkovića zatražila je da se hitno počne s izradom akcijskog plana za zdravlje žena.

Strenja (Most): U zadnje vrijeme ipak ima malih pomaka

Mostovka Ines Strenja pozvala je na prekid šutnje prema onome što se događa tisućama u Hrvatskoj i milijunima žena u svijetu.

"Nedopustivo je nepotrebno trpljenje boli u sustavu zdravstva kada se radi o reproduktivnim terapijskim postupcima”, rekla je Strenja dodajući kako se u zadnje vrijeme ipak bilježe pomaci u sustavu te se obzirnije pristupa ženama.

Stope prijavljivanja svakog nasilja nad ženama, kaže, niska je, a razlog je strah, niske kazne za počinitelje, osjećaj krivnje i odgovornosti ali i pravosuđe.

"Ustajemo protiv institucija koje provode nasilje i protiv svih onih apologeta nasilja nad ženama i djevojčicama kako u hrvatskom društvu tako i u svijetu”, poručio je nezavisni Marko Vučetić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali