Zoran Malkoč: Groblje manjih careva

Dobitnik nagrade Večernjaka za kratku priču (nagrada Ranko Marinković 2009.) Zoran Malkoč objavio je svoju prvu, izvanrednu, knjigu pripovjedaka.

29.1.2010.
14:46
VOYO logo

Pripovjedački tour de force Zorana Malkoča vodi nas u Slavoniju za vrijeme i nakon Domovinskog rata, u prostore koje bismo možda mogli nazvati izgubljenima (nikako nepostojećima), da ih ne bilježe i u zemljovid suvremene domaće proze trajno ne upisuju Malkočevi junaci: gubitnici i dobitnici sasvim osobite vrste.

Članovi Kluba prijatelja Hajduka, ljudi zvijeri, razočarani ratnici i patuljci koji u sklopu tajnog Vladina projekta razminiravaju i u turistički raj pretvaraju zaboravljene zakutke Slavonije… svi ti manji carevi prelijepih hrđavih kruna, zaslužni su što izlet do Malkočeva proznog čardaka ni na nebu ni na zemlji postaje putovanje s kojega se nećemo htjeti (a ni moći) vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojim pripovijetkama Zoran Malkoč priziva duhove Babelja, Dostojevskog, Marinkovića, Bukowskog…, ali ton i duh ovih priča pripadaju samo njihovu autoru i čitatelju.

Razorna, okrutna, ali čudesno lijepa, nastala mimo svih moda i svih trendova, iskrena toliko da boli, knjiga Groblje manjih careva jedna je od najboljih zbirki pripovjedaka objavljenih od 90-ih naovamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O autoru:

Zran Malkoč, rođen u Novoj Gradiški 1967. Srednju školu završio u Slavonskom Brodu, pa studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dragovoljac Domovinskog rata.

Objavio roman Kao kad progutaš brdo balona (V.B.Z., 2004.). Priče su mu izlazile u Vijencu i Večernjem listu, te u zborniku Ekran priče 02. za priču Kad sam bio bako Pila... dobio prvu nagradu na natječaju "Ranko Marinković" 2009. Groblje manjih careva prva mu je zbirka priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo