OGLAS

ZNANSTVENICI IZNIJELI NOVU TEORIJU: / Germanske rune, a ne glagoljica najstarije su pismo Slavena

Image

Slomljena kravlja kost pronađena u južnoj Češkoj 2017., koju su proučavali znanstvenici iz Češke, Austrije, Švicarske i Australije, dokazuje da su se Slaveni prije koristili runskim pismom

12.2.2021.
8:21
VOYO logo

Ugravirana kravlja kost iz sedmog stoljeća dokazuje da su germanske rune, a ne glagoljica najstarije pismo koje su koristili Slaveni, tvrdi međunarodna skupina znanstvenika.

Glagoljicu je osmislio bizantski redovnik Ćiril kad je s bratom Metodom u devetom stoljeću stigao u misiju u Veliku Moravsku, zapadnoslavensku državu koja je na vrhuncu moći obuhvaćala područje današnje Češke, Slovačke, Mađarske i dijelove Njemačke, Austrije, Hrvatske i Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je najstariji pronađeni natpis među Slavenima'

Ali slomljena kravlja kost pronađena u južnoj Češkoj 2017., koju su proučavali znanstvenici iz Češke, Austrije, Švicarske i Australije, dokazuje da su se Slaveni prije koristili runskim pismom.

"To je najstariji pronađeni natpis među Slavenima", rekao je voditelj istraživanja, arheolog Jiri Machaček s Masarykova sveučilišta u Brnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim se koristio genetskim i radiokarbornskim testiranjem za određivanje starosti kosti.

"Te su osjetljive analize pokazale da kost pripada udomaćenoj životinji koja je živjela oko 600. godine", rekla je članica skupine Zuzana Hofmanova, analitičarka sa švicarskog Sveučilišta u Fribourgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pronađenoj kosti bio cijeli runski alfabet

Robert Nedoma s Bečkog sveučilišta identificirao je natpis kao runsko pismo (stariji futhark), kojim su se koristili govornici njemačkog u srednjoj Europi od 2. do 7. stoljeća. Stariji futhark sastoji se od 24 znaka, a posljednjih sedam upisano je analiziranoj kosti, kazali su znanstvenici.

"Vjerojatno je na kosti izvorno bio cijeli runski alfabet. Dakle, ne radi se o nekoj posebnoj poruci nego vjerojatno o nastavnom pomagalu", tvrde stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Brak na prvu
Hell's kitchen
Dosje Jarak
default_cta
Poseta
Obiteljske tajne
Opake djeveruše
San snova
Priča o čarobnjaku
default_cta
Zbrka u uredu
Ljubavna zamka
Trener ubojica
VOYO logo