Zavirite u svijet jednog od najintrigantnijih južnoameričkih pisaca

Zaprešićka Fraktura izdala je kratki roman Varamo jednog od najintrigantnijih suvremenih južnoameričkih pisaca Césara Aire, koji je dosad objavio više od osamdeset knjiga.

28.11.2013.
11:14
VOYO logo

César Aira rođen je 1949. godine, a do danas je objavio više od osamdeset knjiga: romana, pripovjedaka, eseja. Varamo u prijevodu Dore Jelačić-Bužimski prilika je da zavirimo u Aireov pripovjedački svijet, piše Booksa.

Varamo je pisar trećeg reda, radi u jednom od ministarstava smještenih u gradu Colónu u Panami. Bio je posljednji radni dan tog mjeseca 1923. i naš junak upravo je podigao plaću na blagajni. Između tog trenutka i svitanja sljedećeg dana Varamo će napisati podužu poemu Pjesma nevinog djeteta, remek-djelo moderne srednjoameričke poezije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikad prije Varamo nije napisao ni retka. Pedeset godina čovjek nije ni pomišljao okušati se u poeziji ili prozi, a onda, u svega deset ili dvanaest sati – remek-djelo.

Pitka, neobična i zabavna priča

Sve mora imati svoj početak i kraj, pa tako i ovo literarno čudo. Ako je sama poema svršetak, kraj, početak bi onda bio baš onaj trenutak u kojem Varamo preuzme plaću, dvjesto pesosa, na blagajni. Već u prvi mah u dvjema novčanicama od po sto pesosa Varamo će prepoznati krivotvorinu. Njegova birokratska narav spriječila ga je da odmah reagira i ukaže blagajniku na krivotvorene novčanice, a kad ih je jednom spremio u džep, bilo je kasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što učiniti, pita se, što učiniti? Dotad se u Panami nikad nije ni spominjao krivotvoreni novac. Pritisnut tjeskobom Varamo se nađe na središnjem gradskom trgu s te dvije lažne i samim tim potpuno neupotrebljive novčanice u džepu.

U sljedećih sto stranica César Aira rekonstruirat će sve što se dogodilo u desetak sati, prije nego što će u zoru, na svjetlosti novog dana, osvanuti čuvena poema. Zajedno s njim, čitatelj ima priliku u stopu pratiti nesretnog pisara unaprijed svjestan da će iz svega što slijedi proisteći veličanstveno remek-djelo. Štogod to bilo, kakvi god bizarni događaji čekaju Varama (a većina njih doista i jest bizarna), mi znamo da su oni samo dijelovi slagalice koji će sklopljeni u cjelovitu sliku ponuditi nešto što će nadživjeti prosječan životni vijek jednog običnog panamskog pisara trećeg reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varamo je pitka, neobična i zabavna priča ispod čije površine Aira komentira veće koncepte, kao što su priroda ljudskog opažanja, mogućnost pripovijedanja i mišljenja.

Cijeli tekst pročitajte http://booksa.hr/kolumne/zacitavanje-varamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo