Zašto kuća Ive Andrića iz dana u dan propada?

25.2.2010.
15:58
VOYO logo

Andrić je u Višegradu živio kod tetke i tetka, Nakon njihove smrti 17. studenoga 1953. naslijedio je kuću i darovao je Narodnom odboru Sreza Višegrad, nadajući se da će postati sastavnim dijelom Doma kulture. No, mjesec dana nakon kasnije Srez je kuću prodao višegradskom strojovođi Muhamedu Ploskiću za tadašnjih 18 tisuća dinara.

Nakon Andrićeve smrti 1975. općina je pokušala ispraviti grešku i otkupiti kuću od obitelji porodice Ploskić, ali dogovor nije postignut. Navodno zbog toga što su Ploskići postavili previsoku cijenu. Sve što je tada napravljeno jest postavljanje na kuću table s natpisom “U ovoj kući je djetinjstvo proveo nobelovac Ivo Andrić”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuća je danas napuštena i prazna. Načelnik općine Višegrad Tomislav Popović, kako piše Blic, kaže da općina nema dovoljno novca za otkup kuće, a ni obitelj u čijem je vlasništvu kuća sada nije zainteresirana za prodaju”.

Općina Višegrad obratila se Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog nasleđa RS, ali su očito i te ustanove nemoćne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo