Zagreb dobiva prvi studij plesa

Izgleda da je došlo vrijeme da i naša metropola konačno otvori vrata prvom studiju plesa. Tim predavača je već okupljen, a osim domaćih, očekuju se i stručnjaci iz Budimpešte i Petrograda.

1.2.2010.
15:03
VOYO logo

Nakon što je dugi niz godina vodila plesne dodiplomske studije na poznatoj školi glasovitog koreografa Rudolfa Labana, profesorica sociologije s magisterijem iz studija plesa Andreja Jeličić vratila se u svoj rodni Zagreb gdje se prije dvije godine upustila u avanturu uspostavljanja novog studija.

Iako je posao vrlo kompliciran i opsežan – od formalnog dijela otvaranja nove grupe pri Akademiji dramske umjetnosti (ADU), u čijem će sklopu djelovati novi studiji, preko rješavanja problema prostora za nastavu do stvaranja programa i koncepcije obrazovnog, Andreja nailazi na veliku podršku kolega i budućih studenata plesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Po tome koliko me ljudi zaustavljaju na cesti i ispituju vidim da postoji veliki interes, puno je đaka koji završavaju škole plesa, koji idu na razne tečajeve, a mnogo naših mladih umjetnika odlazi i u inozemstvo po dalje obrazovanje, pa svi jedva čekaju da se nešto i ovdje pokrene,“ izjavila je Andreja za Deutsche Welle.

Toliki interes nimalo ne čudi s obzirom na to da neki hrvatski ansambli suvremenog plesa već obilježavaju gotovo pola stoljeća postojanja, a počeci profesionalnog baleta u Hrvatskoj sežu još u 1876. godinu. Na samoj izradi programa sudjeluje i profesorica na ADU-u i ugledna koreografkinja Ksenija Zec koja o nužnosti stvaranja takvoga studija govori već 20-ak godina, no dugo su – kaže Zec - vrata onih koji odlučuju bila zatvorena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazovne potrebe plesnih umjetnika prije pet godina konačno su ozbiljno shvatila resorna ministarstva i sveučilište, prva bi se generacija trebala upisati već na jesen, no, dok se rješavanje formalnosti može obaviti u roku, puno će veći problem biti, dakako, prostor. Studiji plesa trebali bi koristiti dvorane u novom zagrebačkom sveučilišnom kampusu, koji, prema riječima Ksenije Zec, zbog krize još nisu ni krenuli u realizaciju.

O programu:

Što se samog programa tiče, on će se pokušati odgovoriti na potrebe domaće scene, pa će studiji biti podijeljen na dva odsjeka - suvremeno plesni koji će educirati i koreografe i plesače i pedagoge, te odsjek za balet koji će biti isključivo pedagoški, kako bi se baletnim umjetnicima koji profesionalnu karijeru počinju, ali i završavaju vrlo rano, omogućio kvalitetan nastavak rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokretanje studija baletnim će umjetnicima biti od velike pomoći jer do sada su nakon odlaska u mirovinu imali premalo mogućnosti za dalje usavršavanju, kaže nekadašnja solistica baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a danas plesna pedagoginja i koreografkinja Svetlana Lukić.

Treba se nadati da se na otvorenje studija plesa neće morati čekati kao na zagrebački plesni centar, jer interes za 12 mjesta na suvremeno plesnom odsjeku, te po šest na dva pedagoška već je velik, a i tim predavača već je gotovo okupljen, bit će to zanimljiva kombinacija domaćih stručnjaka i pedagoga sa sličnih studija iz Budimpešte i Petrograda, piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona