Yugom kroz 'Autoput bratstva i jedinstva'

Šesti ZagrebDox održat će se od 28. veljače do 7.

15.2.2010.
12:22
VOYO logo

Stanje stvari je novi program koji kroz dokumentirane priče koje problematiziraju neoubičajene društvene teme nudi nesvakidašnji pogled na trenutačno stanje svijeta u kojem živimo.

Američki redatelji Ami Horowitz i Matthew Groff tako su se uhvatili u koštac s međunarodnom organizacijom oformljenom prije više od šezdeset godina s glavnim ciljem širenja mira i sigurnosti u svijetu – Ujedinjenim narodima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnje u funkcionalnost UN-a koje su se podastirale tijekom svih ovih godina ostvarene su u ovoj potresnoj i crnohumornoj priči – film 'U.N. me' razotkriva nesposobnost i korupciju te goleme birokracije.

'Gradski dečko – život investicijskog bankara Gerainta Andersona' njemački je uradak Stephana Lambya o spomenutom bankaru koji je probio kod šutnje u svijetu financija, te svoja bankarska iskustva iz londonskog Cityja, najvećeg poslovnog središta na svijetu, podijelio u filmu nominiranom za nagradu EMMY.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski 'Google Baby' dokumentarac je autorice Zippi Brand Frank koji prati primjer moderne trgovine djecom: jajne stanice naruče se preko interneta od američke tvrtke, nakon oplodnje embriji se šalju u Indiju gdje indijske žene preuzimaju ulogu zamjenskih majki.

Kupci stižu tek pred kraj trudnoće, kako bi preuzeli svoju dojenčad. Film je nagrađen na DocAvivu, međunarodnom festivalu u Tel-Avivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački film 'Zašto kupujemo – tajne zavođenja potrošača' Jana Tenhavena daje nesvakidašnji uvid u svijet korporacija u kojem se ulažu milijuni kako bi određeni proizvodi bili privlačni našim osjetilima. Kakve veze ima miris hotelske sobe sa švicarskim planinama? Odgovor na ta i mnoga druga pitanja vezana uz naše nesvjesno ponašanje otkrivaju trojica stručnjaka – za mirise, boje i zvukove.

arti-201002010563006 Najnoviji, višestruko nagrađivan, film redatelja Joea Berlingera 'Sirova nafta' prati zloglasni slučaj 'amazonskog Černobila', 13-godišnju bitku između lokalnih zajednica gotovo uništenih bušenjem nafte i Chevrona, jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemski 'Drugi savršeni svijet' autorica Femke Wolting i Jorien van Nes propituje digitalne utopije i internetske svjetove, a iz Danske stiže 'Nabrijani gradovi – Šangaj' redateljice Nanna Frank Møller koji se bavi galopirajućom ekspanzijom Šangaja. U

kanadskom dokumentarcu 'Slučaj Coca-cola' njemački redatelji German Gutiérrez i Carmen Garcia optužuju spomenuti imperij za ubojstvo sindikalnih vođa koji su nastojali poboljšati radne uvjete u Kolumbiji, Gvatemali i Turskoj, dok 'Želim biti šef' Nizozemke Marije Meerman prati petoro hiperinteligentnih kineskih učenika na putu kroz završnu školsku godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontroverzni dox već nekoliko godina zaredom stavlja fokus na društvene probleme i situacije koje u javnosti izazivaju dosta polemike: to su redom filmovi koji propituje društvene devijacije ili jednostavno ukazuju na pojave koje uglavnom nisu u skladu sa društvenim normama.

Filmom 'Basidži' režiser Mehran Tamadon, Iranac koji živi u Francuskoj, prenosi svoja iskustva - tri godine proveo je sa basdižima, najekstremnijim pristašama Islamske Republike Iran, s ciljem da shvati njihove svjetonazore. Bez da skriva svoje ideje, ateist Tamadon kroz dijalog sa basidžima preispituje samog sebe: u kojoj smo mjeri spremni odustati od nekih naših uvjerenja kako bismo doista vidjeli i shvatili jedni druge?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanac Mike Ramsdell išao je još dalje: tijekom šest godina imao je nezabilježen pristup vodećim skupinama mržnje - bijelim rasistima, homofobnim radikalima, muslimanskim ekstremistima, naseljenicima i izraelskim vojnicima te američkim vojnicima u Iraku.

Suprotstavljajući dokumentaristički materijal s razgovorima s istaknutim sociolozima, psiholozima i neurolozima, film 'Anatomija mržnje: dijalog za nadu' gradi mozaik otkrića pokazujući biološke i emotivne mehanizme koji nas čine podložnima činovima i ideologiji mržnje, ali ujedno i sposobnima da ih prevladamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelac Yoav Shamir u višestruko nagrađenoj 'Kleveti' (Dokufest, Tribeca FF, Varšava) propituje antisemitizam kao pitanje identiteta, dok se Australac Ian Walker u filmu 'Ja, psihopat' uhvatio u koštac s pravim psihopatom, prateći ga na njegovoj potrazi za dijagnozom.

S lakšim temama bavi se film 'Krvavi ponedjeljci i pite od jagoda' nizozemske autorice Coco Schrijber – preispituje ulogu dosade u životima nekolicine potpuno različitih ljudi. Njihove sudbine povezuje glumac John Malkovich koji posuđuje svoj glas kako bi interpretirao unutarnju ljudsku dosadu. Film je nagrađen na Dokufestu i na festivalu u Nizozemskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetske premijere na ZagrebDoxu doživjeti će dva naslova: 'Bastardi utopije' u američko-hrvatskoj produkciji te srpski dokumentarac Željka Mitrovića 'Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest'.

'Bastardi utopije' prate terenski rad antropologa Maplea Rozse sa zagrebačkim punkerima-anarhistima, koji pripadaju Crnom bloku, frakciji anarhističke zajednice odgovorne za najagresivnije epizode antiglobalizacijskih prosvjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest' prikazuje priču o putovanju kroz nekad poznati Autoput bratstva i jedinstva - od Slovenije do Makedonije, preko Hrvatske, Bosne i Srbije. Gotovo 20 godina nakon raspada Jugoslavije, dva književnika, Hrvat i Srbin, Miljenko Jergović i Marko Vidojković putuju Yugom - simbolom zajedničke prošlosti - od jednog do drugog kraja ceste tražeći svoju zajedničku prošlost, pitajući se kamo ih vodi sadašnjost, pritom se dobro zabavljajući.

Program Stanje stvari prikazivat će se u terminu 20 sati, dok je Kontroverzni dox već tradicionalno rezerviran za kasni termin, od 22 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo