Vrijeme je da upoznate novu hrvatsku legendu!

18.1.2011.
17:41
VOYO logo

Zagrebačka premijera pokazala je da su takva predviđanja bila pogrešna, što film čini pravom malom senzacijom na repertoaru kina Europa. Parodija je to, napravljena u formi fikcijskog dokumentarca, na račun hvarske legende o Lavandermanu, rođene u stripu Tonija Favera (scenarist filma) i Vanče Rebca o superjunaku Borisu Bunčugi koji je prije 25 godina zaspao u destilani lavande i tako dobio nadnaravne moći.

Film je nastao u “kućnoj” radinosti Rumboldta i njegovih prijatelja, i to se vidi ponajprije u tehničko- bprodukcijskom smislu; npr. slika definitivno nije rađena da je se gleda na velikom platnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, vidi se i to da je nastao izvan uobičajenih kanona hrvatske kinematografije, bez namjere da ovo zazvuči potcjenjivački. Rumboldt radi bez ikakva opterećenja, uspješno nadomještava produkcijska ograničenja duhovitim sadržajem, u kojima se posebno ističu gostovanja poznatih lica koji iznose “svoja” isustva s Lavandermanom (V. Brešan, K. Mišak, P. Nižetić i M. Batinić).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se dao smesti ni po pitanju razigravanja redateljsko-montažerskih, pa čak i animacijskih postupaka (odličnog Tomislava Fiketa), a svakako treba istaknuti i Damira Markovinu kao glavnog junaka.

Lavanderman zasigurno zahtijeva određenu dozu dobrohotnosti, ali ne traži da spustite kriterije kako bi vas zabavio; traži samo da predrasude i pretencioznost ostavite kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201101171058006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo