'Vrata raja', 8 tona ljepote, ponovno su nadohvat ruke!

Remek-djelo umjetnika Lorenza Ghibertija nastalo u 15.

8.6.2012.
14:51
VOYO logo

Uvijek kada maknete umjetninu iz originalnog konteksta, to je porazOva osam tona teška brončana vrata s pozlaćenim motivima iz Starog zavjeta, prije 27 godina su skinuta s krstionice katedrale u Firenzi. Pretrpjela su tijekom više od pola tisućljeća, teška oštećenja - od udara vandala, poplava, do zagađenja, te su morala proći restauraciju.

Upravo da bi se spriječila daljnja oštećenja, neće biti vraćena na originalnu lokaciju već će biti postavljena u firentinskom muzeju Museo dell'Opera di Santa Maria del Fiore. Ista budućnost predviđena je i za još dvoja vrata s katedrale nakon restauracije. Vijest je obznanio ministar kulture Italije Lorenzo Ornaghi na konferenciji za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poplava ih je devastirala

"Uvijek kada maknete umjetninu iz originalnog konteksta, to je poraz", kazala je Cristina Acidini iz firentinskog muzeja Associated Pressu. Ali, dodala je, "prioritet je spasiti original".

Naime, iako su sačuvana za vrijeme Drugog svjetskog rata uklanjanjem s krstionice, čak šest od ukupno deset panela na vratima otkinuto je u poplavi koja je grad pogodila 1966. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo