VIDEO: / Petak na ETNOFILm festivalu

Nakon otvaranja, u petak je na repertoaru šest atraktivnih filmova i koncert Miška Plavog koji je svojom vještom kombinacijom etna i suvremenih glazbenih tehnika zarazio svijet.

9.4.2010.
15:42
VOYO logo

Festivalski program, kao i svakog dana ovogodišnjeg izdanja manifestacije, započeo je jutarnjim projekcijama.

Od 11 sati publika je imala priliku pogledati film Saše Niskača, Salaam Aleykum Copenhagen. Nastao u slovensko/slovačko/danskoj koprodukciji, prikazuje stavove mladih pripadnika turskog, kurdskog i danskog podrijetla te njihove stavove na temu integracije, njihovo svakodnevno suočavanje s izazovima na društvenoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tematiku etničkog identiteta, asimilacije i političke situacije nastavio je i film Jesen Komi-Permyaka, finskog režiserskog dvojca Jääts / Selgmäe koji prati angažman jedine ugro-finske skupine u Rusiji te njenu vrijednost u zajednici.

Jutarnji program filmova zatvorio je srpski film Molitva u Lukavici, nastao zajedničkim režiserskim radom Dalibora Pešič i Suzane Anastasov Marković, naziva Moli za nas koji praznovjerne seoske slave na granici s Bugarskom predstavlja kao bitan segment identiteta lokalne zajednice Šopa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U popodnevnim satima znatiželjnici će imati priliku poslušati predavanje diplomiranog profesora glazbe, kojemu je put u Niger i susret s francuskim filmašem Jean Roucheom promijenio zanimanje: Bernard Suruguea. Surugue se, kao sljedbenik Roucheve Škole, služi direktnim filmom za promicanje društvenog, ekonomskog i kulturnog razvoja. Počevši od izbora filmova i predavanja vezanog uz zajednički rad ovog dvojca Surugue će predstaviti i Istraživački institut za razvoj iz Pariza.

Od 17 sati nastavljaju se projekcije; a niz od 3 filma započet će njemački film Kišna generacija, film Niloufar Shaisavandija, koji prati pet plesača/izvođača njemačko- iranskog podrijetla na putu u Kabul odgovarajući na vjerodostojnost slika o pojedinoj kulturi koje svakodnevno susrećemo u medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niz nastavlja antropološki dokumentarac o rijeci Po, talijanke Roselle Schillaci, naziva She river, a završava ga hrvatski film Pesniki. Luka Šešo i Domagoj Jović uvode gledatelje u svijet tradicionalnih pokladnih običaja u maloj ruralnoj sredini.

Današnji program uvest će u vikend izdanje dugo očekivani koncert bivšeg člana Pilota i EKV-a, Miška Plavog koji je vještom kombinacijom etna i suvremenih glazbenih žanrova osvojio svijet, a nakon nedavne turneje u Japanu sasvim sigurno će podići i atmosferu u Rovinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival traje do 11. travnja kada će se službeno proglasiti i najbolji filmovi. Ulaz na sve projekcije i predavanja je slobodan, osim na koncert čija cijena iznosi simboličnih 30 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo