UTIHNUO VELIKI HRVATSKI TENOR: / U 66. godini umro Krunoslav Cigoj

Krunoslav Cigoj, hrvatski operni pjevač, preminuo je u četvrtak u svom domu u Zagrebu nakon duge i teške bolesti u 66. godini.

28.8.2015.
10:36
PIXSELL, Petar Glebov
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Slavni hrvatski tenor, operni i operetni redatelj te diplomat Krunoslav Cigoj rođen je 30. ožujka 1949. u Zagrebu. Pjevanje je učio kod Miroslava Lunzera u Zagrebu i na Konzervatoriju u Beču. Na sceni je debitirao još kao osamnaestogodišnjak, 1967. godine u Splitu kao Ernesto u Donizettijevu "Don Pasqualeu", a samo dvije godine kasnije pjevao je u bečkoj Volksoperi Nemorina u "Ljubavnom napitku".

Od 1973. stalni je gost Zagrebačke opere, nastupa i u drugim kazalištima, na koncertima, te snima za nosače zvuka.

Imao je samo 22 godine kada mu je objavljen album pod naslovom "Kruno Cigoj - Der Welt jüngster Opern-Tenor" (najmlađi svjetski operni tenor), a odmah 1970. godine uslijedila su još dva albuma, također u Njemačkoj.

Na jednoj je snimio operne arije uz pratnju hamburškog Državnog filharmonijskog orkestra pod ravnanjem samoga Nella Santija, na drugoj su bile i operetne arije i kancone pod naslovom "Dein ist mein ganzes Herz", po znamenitom napjevu iz Lehárove "Zemlje smiješka".

Krunoslav Cigoj ostat će zapamćen po svom izražajnom glasu i vrhunskoj interpretaciji. Širu popularnost je stekao u tipičnom belkanističkom tenorskom repertoaru. Pamtit ćemo ga po sjajnim ulogama od Almavive u Rossinijevu "Seviljskom brijaču", Rodolfa u Puccinijevoj "La bohème", preko Alfreda i Adorna u Verdijevim operama Traviata odnosno Simonu Boccanegri, po zahtjevnom Atili i Boitovu Neronu i mnogim drugim uspješnim interpretacijama. Režirao je opere i operete u Zagrebu, Osijeku, Sarajevu i Mariboru, a okušao se i u diplomaciji.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali