Umro skladatelj- autor teme profesora Baltazara Tomislav Simović

Tomislav Simović, jedan od značajnijih i nagrađivanijih hrvatskih skladatelja filmske glazbe i autor teme 'Profesora Baltazara' umro je u četvrtak u Zagrebu u 83.

11.7.2014.
7:12
VOYO logo

Taj hrvatski glazbenik završio je srednju muzičku školu "Vatroslav Lisinski" kao kontrabasist, a diplomirao je povijest umjetnosti. Od rane mladosti je zaljubljenik u jazz i aktivni jazz glazbenik. Osnivao je i vodio vlastite ansamble s kojima je održao brojne koncerte kroz koje je formirao svoj skladateljski izričaj.

Za razliku od većine generacijskih kolega, koje je osobni glazbeni razvoj postupno vodio prema plesnoj i zabavnoj glazbi, Simović je iskazivao drugačije afinitete i stasao u skladatelja ozbiljnog pristupa i preferencija za komornu i orkestralnu glazbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza njega ostaje niz orkestralnih partitura koje uključuju baletne scene i solističke koncerte, te također veliki opus komorne glazbe za najrazličitije instrumente i njihove kombinacije.

Najznačajniji dio Simovićeva opusa svakako pripada scenskoj i primijenjenoj glazbi. Od 1949. komponira glazbu za radio drame, a od 1956. sustavno sklada za film, dramsko i lutkarsko kazalište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je značajna njegova uloga u Zagrebačkoj školi crtanog filma gdje je briljirao kao savršeni glazbeni partner filmskim autorima. Osim teme za Profesora Baltazara napisao je glazbu i za jedini Oscarom nagrađeni hrvatski film "Surogat" Dušana Vukotića, te za niz drugih animiranih filmova, TV serija i igranih filmova.

Vođen stvaralačkom znatiželjom i širokim interesima, bavio se i teorijom glazbe, posebno filmske i primijenjene. Objavljivao je tekstove i održavao javne tribine i o jazz glazbi. Bio je suradnik njujorškog glazbenog časopisa "EAR" u kojemu je objavljivao eseje na tematiku Composer and Moving Image.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Održavao je i predavanja s filmskim projekcijama na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, te objavljivao u stručnom časopisu "Filmska kultura".

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na glazbenim i filmskim festivalima, a nezanemariv je i njegov glazbeni doprinos jedinom hrvatskom Oscaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji ispraćaj Tomislava Simovića bit će u ponedjeljak 14. srpnja u 15,50 sati na Mirogoju.

//www.youtube.com/embed/BeIOpHYvplA

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo