Umro akademik Nikola Batušić

22.1.2010.
17:17
VOYO logo

Akademik Nikola Batušić umro je u Zagrebu nakon duge i teške bolesti.

Rođen je 1938. u Zagrebu, gdje je i maturirao u Klasičnoj gimnaziji 1956. godine. Studirao je francuski i njemački jezik i komparativnu književnost na sveučilištima u Zagrebu, Muensteru i Parizu, diplomirao je romansku grupu na Sveučilištu u Zagrebu 1961. godine, gdje je i doktorirao 1965. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od četrdeset godina od 1963.- 2004. predavao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a njegova su predavanja iz Povijesti drame i kazališta u tom poprilično dugačkom razdoblju odslušali svi studenti kazališnih odsjeka. 2005. odlukom Sveučilišta u Zagrebu postao je professor emeritus.

Povodom tog imenovanja, osnovao je stipendiju namijenjenu studentima dramaturgije i kazališne režije na Akademiji dramskih umjetnosti (ADU).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redovitim članom HAZU postao je 1994. godine, a od 2004. do smrti obnašao je dužnost tajnika Razreda za književnost.

Predavao je kao gost profesor na svim hrvatskim sveučilištima i na sveučilištima u Beču, Parizu, Veneciji, Varšavi, Pragu, Muenchenu i Udinama, a sudjelovao je na međunarodnim teatrološkim kongresima i znanstvenim skupovima u raznim europskim gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Batušić bio je članom i obnašao brojne funkcije u značajnim znanstvenim i stručnim društvima: jedan je od utemeljitelja Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa 1969. i višegodišnji predsjednik društva, od 1979. do 1985. jedan od dvojice potpredsjednika Fédération internationale de Recherche théâtrale (FIRT), nevladine stručne organizacije u okviru UNESCO-a, član Matice hrvatske od 1971., član njezinoga Upravnog odbora 1990.-1993., član Društva hrvatskih književnika i hrvatskoga P.E.N. centra.

Nikola Batušić, znanstvenik europskog formata za svoj rad primio je brojne nagrade: godišnju nagradu "Vladimir Nazor" za 1979. godinu za knjigu "Povijest hrvatskoga kazališta", kvadrijenalnu teatrološku nagradu "Marko Fotez" za 1984. godinu za knjigu "Gavella, književnost i kazalište", nagradu "J. J. Strossmayer" za 2002. godinu za knjigu "Književni protusvjetovi - poglavlja iz hrvatske moderne", nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo 2005. i druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Batušić uredio je više knjiga u nizovima: Pet stoljeća hrvatske književnosti i Stoljeća hrvatske književnosti, kritičkim izdanjima djela A. G. Matoša i V. Nazora te tridesetak knjiga u Teatrologijskoj biblioteci Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa. Pisao je kazališne kritike u časopisu Republika. Bio je stalni suradnik Leksikografskoga zavoda 'Miroslav Krleža' i urednik struke 'kazalište' u Hrvatskom biografskom leksikonu.

Posljednji ispraćaj akademika Nikole Batušića, prema njegovoj izričitoj želji, održat će se u krugu najuže obitelji i prijatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo