Preminula glumica uz ciji su glas odrastale generacije

Hrvatska kazalisna, televizijska i filmska glumica Slavica Fila preminula je u nedjelju u Zagrebu u dobi od 84 godine.

19.5.2014.
17:48
VOYO logo

Program je krajem sezdesetih godina prosloga stoljeca ukinut, no Slavica Fila je njegove sredisnje likove u suradnji s glumcem Zagrebackog kazalista lutaka (ZKL) Sinisom Mileticem nastavila ozivljavati gotovo do kraja zivota u programima i predstavama za djecu s posebnim potrebama, nastupajuci po bolnicama, domovima i drugdje.

Do odlaska u mirovinu krajem osamdesetih godina prosloga stoljeca bila je dugogodisnja clanica ansambla zagrebackog gradskog Kazalista Komedije, gdje je posljednju ulogu imala 1989. u mjuziklu "Car Franjo Josip u Zagrebu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nikad nije potpuno otisla u mirovinu, te je u karijeri dugoj gotovo sest desetljeca ostvarila i desetak filmskih uloga, od kojih je posljednja u filmu "Ne dao Bog veceg zla" iz 2002.

//www.youtube.com/embed/fh_5qm9Vd3M

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dala je glas Olivi iz Popaja

Pojavila se i u nizu televizijskih uloga, a posljednja medu njima bila je u seriji "Bibin svijet" 2011. Njezin je glas ozivljavao i mnoge likove djecjih animiranih filmova, poput onih u "Cudesnoj sumi (1986.) i "Carobnjakovu sesiru" (1990.), i audio bajki uz koje su odrastale generacije, a jedan od najpoznatijih je glas Olive u "Popaju".

Veliki borac za djecja prava

Pred kraj kazalisne karijere Slavica Fila osmislila je lik Klauna Slaveka, s kojim je u predstavama koje je za nju osmisljavao Drago Britvic nastupala za vrijeme Domovinskog rata za djecu iz ratom zahvacenih podrucja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono sto je najvaznije reci o Slavici je da je ona bila veliki borac za djecja prava, uvijek se zalagala za glas djeteta, a u svojem je poslu uvijek naglasavala odnos prema djeci, bila protiv kaznjavanja djece i borila se za razumijevanje djecje perspektive", kazala je Hini Antonia Dubravka Carnerud, redateljica filma o Slavici "Zaljubljena u zivot", kojim su 2011. otvoreni Dani hrvatskog filma.

Posljednji ispracaj bit ce u cetvrtak 22. svibnja iz Velike dvorane Krematorija na Mirogoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo