Umirovljene učiteljice čitat će djeci u vrtićima

24.4.2012.
9:21
VOYO logo

Na otvorenje prve Noći knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižinici u Zagrebu odazvali su se ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Ministrica kulture je rekla da će ubuduće umirovljene učiteljice čitati literaturu djeci u vrtićima, a studenti po bolnicama i staračkim domovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da knjižare do sada nisu prolazile na natječaju za poduzetništvo u kulturi jer nisu imale pozitivni saldo (lani je pozitivno poslovala samo jedna knjižara).

Ako im je čitanje dosadno, dosadna im je i škola

Ministar Jovanović je izbacivao podatke iz istraživanja OECD-a prema kojima 27 posto naših učenika ne čita, 57 posto čita jer mora, a 25 posto misli da je čitanje dosadno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako im je čitanje dosadno, dosadna im je i škola. To moramo promijeniti. Ako mladi više vole e-knjigu, u školu ćemo uvesti e-udžbenike", tvrdi Jovanović.

I premda je rekao da će povećati potporu znanstvenoj knjizi, demantirao ga je Hrvoje Meštrić iz istog Ministarstva rekavši da za tu namjenu ove godine ima tek 8 milijuna kuna, (prije se tu znalo okrenuti i tridesetak milijuna kuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit Simone Goldstein nije li taj iznos 12 milijuna kuna, Meštrić se ispravio i rekao da je to točniji iznos?! Dubravka Đurić Nemec iz Ministarstva kulture rekla je da se povećava iznos potpora za knjige, da će se financirati i višegodišnji projekti, te da bi knjižare u manjim sredinama trebale imati povlaštene cijene najma. Na brojnim drugim mjestima u Zagrebu nije bilo ozbiljno kao u NSK.

Prva Noć knjige u knjižarama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U glazbenoj knjižari Rockmark pjevale su Zdenka Kovačiček i Lela Kaplowitz, u Bogdanu Ogrizoviću recitirali su Slavonci, u Hrvatskoj knjižnici za slijepe predstavljeno je zvučno izdanje knjige Vesne Parun "Ja koja imam nevinije ruke".

Kraljevski popust davala je knjižara Vuković i Runjić u Teslinoj, čak 90 posto, Antibarbarus je otvorio prodajno mjestu uz Ribnjak, a Algoritam je ljubitelje vampirologije častio vampirskim vinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U knjižari Veble u Vlaškoj ulici održale su se dvije prezentacije. U jednoj je Martina Kvarantan, socijalna pedagoginja i trenerica neurolingvističkog programiranja- metode učenja izvrsnosti u ponašanju, predstavila svoju najnoviju knjigu "Pokrenite svoj uspjeh (s)kroz NLP". U sklopu prezentacije održala je i radionicu na kojoj je prisutnima uvela u tajne funkcioniranja ljudskog mozga i uspjeha u komunikaciji s drugima. Nakon nje posjetitelji su se u intimnom prostoru male knjižare družili s Krešimirom Mišakom, koji je odgovarao na pitanja znatiželjnika o teorijama zavjere, zašto misli da globalno zatopljenje ne postoji, o pojmu 'tehnokracije', te zašto nas Hrvatska elektroprivreda traži OIB.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo