U Dioklecijanovoj palači otvoren 'Split Talks 2010.'

U prostorima Dioklecijanove palače otvoren je trodnevni međunarodni stručni skup Split Talks 2010.

17.6.2010.
13:06
VOYO logo

Ovo je prvi put da se održava stručni "Split Talks", a zajednički su ga organizirali splitski Građevinsko arhitektonski fakultet te internet portal pogledaj.to. Najavljeno je da će stručni "Split Talks" ubuduće postati tradicionalan te da će se svake godine održavati na drukčiju temu.

Otvarajući "Split Talks 2010", rektor splitskog Sveučilišta Ivo Pavić je naglasio kako su turizam i arhitektura prevažne djelatosti za Hrvatsku te su potrebne stručne rasprave o odnosu arhitekture i turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj, a posebice u turizmu, potrebna su arhitektonska rješenja "koja će korespondirati s prirodnim krajolikom", rekao je rektor Pavić.

Ravnatelj "Split Talksa 2010." Saša Randić istaknuo je kako Hrvatska više nije suočena s nekontroliranom, odnosno "divljom" izgradnjom što je to bio slučaj prije desetak godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Usmjeravanje izgradnje u turistička područja, kojih je u Hrvatskoj oko 300, nije pravi odgovor 'divljoj' gradnji, jer niti jedno od tih turističkih područja nije se u posljednjih šest godine pomaknulo s mrtve točke", kazao je Randić.

Po njegovom mišljenju Hrvatska se treba usmjeriti razvoju nautičkog turizma koji ne zahtijeva gotovo nikakvu izgradnju. "Nautički turizam kod nas je podcijenjen", ocijenio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi predavač ovog trodnevnog skupa, dekan splitskog Građevinsko arhitektonskog fakulteta Hrvoje Njirić je istaknuo kako Split i Dalmacija u arhitektonskom smislu imaju razbarušenu ljepotu.

"Dioklecijanova palača je nepresušno vrelo inspiracija za arhitekte diljem svijeta", kazao je Njirić. Istaknuo kako je "superdalmatinsko" u arhitekturi "nešto izvorno mediteransko, ali katkad i nepredvidivo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj raspravi na otvaranju skupa čula su se i mišljenja kako je iznimno važno voditi računa da "crta koja razdvaja kopno od mora istodobno ih i spaja".

Tijekom trodnevnog trajanja "Split Talks 2010.", kako je najavljeno, održat će se više okruglih stolova i predavanja o odnosu arhitekture i turizma

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo