TV KUPEK / na net.hr-u

Internetska radijska emisija Kulturno-um(j)etnički program edukativnog karaktera – KUPEK, s radija NOFM.RS, dobila je TV-formu. Net.

9.10.2012.
9:58
VOYO logo

U osnovi KUPEK-a (ime preuzeto iz nekad kultne i zabranjene emisije s Radio Rijeke) stoji ovako:

"Jugoslavija je mrtva, barem onakva kakvu smo poznavali. Ostao je prostor nesretne konstrukcije i još nesretnije povijesti. Zovu ga Zapadni Balkan, ili regija, a na tom prostoru, čak i u najcrnje dane, odvijao se paralelni život isprepleten zajedničkim jezikom i zajedničkim kulturnim obrascima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KUPEK je emisija koja promovira umjetnike kojima su male i smiješne novonastale državice, ali prije svega KUPEK je emisija za sve nas koji vide ili koji žele vidjeti dalje od vlastite ulice."

Radijska emisija je do sada doživjela 50 epizoda

Svaka epizoda imala je bar po jednog gosta, a do sada su u radijskom KUPEK-u gostovali Rambo Amadeus, Mladen Badovinac (TBF), Damir Imamović, Amira Medunjanin, Suada Kapić, Srđan Šarenac, Boba Đuderija, Jeton Neziraj, Vlado Blaževski, Threesome, Ante Perković, Zdenko Franjić, Damir Avdić, Mario Knezović (Zoster)...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom listopada KUPEK je izašao iz radijskog okvira i nastao je TV KUPEK. Autor obje verzije je Dejan Kožul, nekadašnji šef deska u e-novinama, a danas novinar brojnih medija iz regije. Uz nesebičnu podršku Rastka Popova, urednika TeVe Novina (www.teve-novine.org), napravljena su već dva TV KUPEK-a.

Filip David, Oliver Frljić i Tea Tulić na TV KUPEK-u

Koncepcija ostaje slična radijskoj, ali uz malo prilagođavanje televizijskoj formi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi gost TV KUPEK-a bio je književnik, dramaturg, scenarist, profesor na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu Filip David. Razgovaralo se o novim tendencijama koje je predstavio novi srpski ministar kulture, o utjecaju kulture na širenje nacionalizma, o tome što određuje pisca u koju i čiju kulturu ga svrstati, o jeziku, o Danilu Kišu, Mirku Kovaču itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost drugog bio je KUPEK-aOliver Frljić, "podrivač vrijednosti za koje smo se borili". Intervju je rađen neposredno prije premijere Gospođe ministarke, a emisija se može pogledati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gošća trećeg TV KUPEK-a je Tea Tulić. Iako ne spada u one opće poznate književnike, odnosno književnice, jer iza sebe ima samo jedan objavljen roman, koji opet kao da nije roman, nego fragmenti osobnih sjećanja na svoju obitelj, s naglaskom na majku koja boluje od raka, Tea Tulić svojim zalaganjem svakako zaslužuje pažnju.

Dobitnica je nagrade Prozak, koju dodjeljuje izdavačka kuća Algoritam, i to svake godine za najboljeg mladog pisca do 35 godina. Prepoznali su je i organizatori Krokodila, festivala od riječi i ljubavi prema istima, koji ne samo da su je pozvali na ovogodišnji festival, nego su Tei omogućili i boravak u Beogradu u nadi da će to biti inspiracija za novi književni uradak koji već nastaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Citat Krune Lokotara, urednika u Algoritmu, i one neozbiljnije strane voditeljskog dvojca Krokodila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kosa posvuda nije nekakva mračna knjiga unatoč tome što joj je okvir ispitivanje riječi 'bez imalo mekoće, satkane od samih suglasnika' – smrt. Naprotiv, Tea Tulić je uspjela svojim pripovijedanjem i britkim zapažanjima, uvrnutim, luckastim pristupom i životu i smrti, kroz lucidne crtice, što humorom, što domišljatošću i sjajnim stilom – vitalizmom generalno – ispričati priču koja se čita lako i s užitkom, a da pritom nije izgubila ništa od svoje potresnosti i duboke emotivnosti. Ova knjiga je nešto kao 'uloga moje obitelji u najraširenijoj svjetskoj bolesti', samo na pop-način, djevojački, terapeutski iskren i opčinjavajući."

Knjiga Kosa posvuda uskoro će se moći naći i u Srbiji pod etiketom izdavačke kuće Lom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo