Treći Noćni Lab je lansiran!

Kultura promjene lansira 3. Noćni Lab Teatra &TD kao mjesto susreta, povezivanja i profesionalnog 'pitching foruma' izvedbenih praksi, a održat ce se 12. ožujka u Teatru&td.

15.2.2010.
17:20
VOYO logo

Projekt Noćnog Laba&TD omogućava mladim i nadolazećim umjetnicima predstavljanje svog projekta vlastitim izvedbenim modusima, bez obzira u kojoj fazi projekt bio, a s ciljem njegovog izlaganja interakciji s publikom i potencijalnim suradnicima i producentima.

Uz Noćni Lab tijesno vezujemo LabFest&td koji produkcijski omogućava razvoj i praizvedbu selektiranih projekata s Noćnog Laba te omogućava prostor za 'scoutiranje' ostalim zainteresiranim kulturnim radnicima koji su, po želji i u dogovoru s autorima, dobrodošli projekt transferirati na svoje kulturne adrese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da se Zagreb, kao malo koji grad u Europi, može svojim kulturnim budžetom mjeriti čak i s cjelokupnim budžetom koji jedan stotridesetmilijunski SAD na federalnom nivou odvaja za kulturu, očekujemo da će se upravo voditelji javnim novcem financiranih institucija ozbiljno odazvati i prisustvovati budućem Lab festu.

Propozicije Noćnog Laba

Izvedbene propozicije su i dalje iste, ali bolje: na raspolaganju Vam je prostor Teatra &TD – velika dvorana, vrijeme izvedbe od 3 do 10 minuta, 3 reflektora (osnovna postavka svjetla sa zajedničkim intervencijama), izvor zvuka (mini linija), 1 inspicijentica, 1 platno i 1 projektor te puno zainteresirane, kritične i žive publike, znatiželjnih producenata i povratne informacije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivamo sve autore u TeatarITakoDalje da, ako im se sviđa, podrže praksu javnog odabira projekata, da predstave najbolje od sebe i izvedu zametak kazališne predstave, likovnog performansa, plesni film, radijski mjuzikl, kustoski ili pak redateljski koncept, zvučnu instalaciju, sažetak priče, video rad; obrane revolucionaran izvedbeni koncept, prezentiraju svoj najnoviji libreto, odsviraju još bojažljivu eksperimentalnu kompoziciju, ili tek smišljeni novi format izvedbe i/ili itakodalje upravo u Teatru &TD.

Tražimo autorske radove iz, ili bolje rečeno, presjeke i spojeve polja izvedbenih umjetnosti (kazalište, ples, performans, muzika, opera, suvremena cirkuska umjetnost, instalacija, multimedija, prošireni film...) u trajanju 3 – 10 minuta u ranijoj fazi nastanka. Odnosno, ne tražimo gotove proizvode. Povezivanje s znanošću ili interdisciplinarni radovi svakako su poželjni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što očekivati od Noćnog Laba?

Treći Noćni Lab Teatra &TD na temelju vaših pisanih koncepata odabire projekte koji će se izvedbeno prezentirati u velikoj dvorani &TD-a. Izabrani projekti potom ulaze u Teatar &TD koji im omogućava stručno mentorstvo, prostor i tehničku potporu za njihov razvoj. Stručno mentorstvo će se određivati autonomno za svaki projekt, ovisno o njegovim potrebama, dok će selektori Noćnog Laba biti naknadno objavljeni. Praizvedba projekata odvit će se na LabFestu&td.

Kako su prošli dosadašnji projekti Noćnog Laba?

Likovna umjetnica Petra Kovačić je s performansom Djelo(vanje) koji je razvila u sklopu produkcijskog modusa LabFesta te mentorstvo dramaturginje Irene Čurik i koreografsku suradnju Natalije Manojlović, sudjelovala nakon LabFesta i repertoara Galerije SC, na festivalu Perforacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorski tim Pop.Skroz planira izvedbe i gostovanja. Olja Lozica je s Biografijom jednog prostora nakon nekoliko mjeseci rada i istraživanja u Teatru &TD prešla u Teatar Exit koji je prepoznao estetiku predstave kao sebi blisku te razvila projekt u predstavu Reces i ja koja krajem veljače očekuje premijeru pred exitovskom publikom.

Kućni teatar Škripzikl je pod režijskim i dramaturškim mentorstvom Irene Čurik od veljače do lipnja 2009. pripremio četiri multidisciplinarne predstave Škripultura koja je svoj vrhunac doživjela na Crti u prepunoj velikoj dvorani Teatra &TD. Beat Bustersi su osim na redovnoj Škripulturi u MM centru nastupili i na Crti, a Zvuk Sjene je predložen i potom izveden na festivalu Perforacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijave s kontaktom i detaljnim opisom koncepta izvedbe posaljite do 5. ožujka na kultura@sczg.hr.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo