Transmisija i komunikacija kroz objektiv 32 umjetnika u Muzeju Mimara

Glavna tema izložbe recentnih radova članova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju je odašiljanje poruke o sebi i svome identitetu, o sebi i svome prostoru i vremenu.

23.5.2014.
12:39
VOYO logo

U utorak, 27. svibnja u 20 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu, Rooseveltov trg 5, otvorit će se izložba AKTUALNO 4 – Memory Code Project 014, biennalna, žirirana, tematska izložba recentnih radova članova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju. Autorica koncepcije i kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout. Selekciju radova za izložbu obavili su, uz kustosicu, fotografi Alan Matuka i Luka Mjeda.

"Sekcija za fotografiju ULUPUH-a još od 2008. godine kroz projekt AKTUALNO problemskim izložbama bijenalno prezentira recentno stvaralaštvo svojih članova na zadanu temu. Koncepcija cijeloga projekta sažeta je već u samom njegovom nazivu: prikaz aktualne stvarnosti koja nas okružuje, kroz osobne autorske poglede umjetnika-fotografa. (…)Unutar osnovne tematske cjeline autori ipak u svakom novom izdanju projekta izdvoje jedan zanimljivi segment aktualne realnosti i onda se njime bave - o njemu ispričaju svoju fotografsku priču, te ga na svoj način komentiraju i o njemu problematiziraju. Ovaj put odabrali su vječnu i uvijek aktualnu, kompleksnu temu osviještene, smislene komunikacije, te odašiljanja poruke o sebi i svome identitetu; o sebi i svome prostoru i vremenu. Poruke odaslane u nekoj kutiji, boci, ili kapsuli (u najnovije vrijeme u bankovnom trezoru), radi ostavljanja svoga znaka i svoga identiteta, ali i zadržavanja/uspostavljanja komunikacije, nisu nove. Čovjek tragove svoga postojanja, bivanja i življenja ostavlja još od pamtivijeka - od otiska ruke u špilji, pomno oblikovanih slika i kriptografskih natpisa u grobnicama, do bacanja u more boca s porukama. U suvremeno vrijeme, do poruka Zemljana svemiru, pomoću suvremenih komunikacijskih sredstava, odnosno do kodiranih poruka u kapsulama, odaslanih putem istraživačkih svemirskih sondi, u kojima su osnovni podaci o identitetu planeta i ljudske rase.(…) Tragom te intrigantne ideje stvaranja komunikacijske vizit-karte jednoga prostora i jedne zajednice na globalnoj, planetarnoj razini, fotografi ULUPUH-a odlučili su djelovati na lokalnoj razini, fokusirajući se na svoje vrijeme, svoje okruženje, svoju svakodnevicu - i svoju individualnost. (…) Njihove fotografije su u tom kontekstu tako postale vizualne matrice posebne „memorijske kartice“, a ovaj izložbeni projekt neka zamišljena „vremenska kapsula“ za pohranu slikovnih podataka za budućnost. Podataka koje su tu arhivirala 32 umjetnika/fotografa, odabirući ih prema svome osobnom estetsko-etičkom, duhovnom, emotivnom, društveno-angažiranom, empatijskom, a ponajprije umjetničkom kriteriju, dajući tako, kroz kolektivna i individualna sjećanja, kroz iskustva i priče, otiske i simbole, sliku svoga vremena. U skladu sa svim tim, AKTUALNO 4 nosi kriptografski naziv Memory Code Project 014. i ima identifikacijski broj s numeričkim kodom 014 (godina 2014.). 'Kapsula' AKTUALNOG na taj je način pripremljena za transmisiju i za komunikaciju - u ovom ili u nekom drugom prostoru; u ovom ili u nekom drugom vremenu." (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora izložbi, cjeloviti tekst je u privitku)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba će se moći pogledati do 10. lipnja u Zagrebu, a u lipnju ove godine možete je pogledati u Narodnom muzeju u Labinu (14.6. – 5.7.2014.) a potom, u srpnju, u Galeriji Batana u Rovinju (9.7. – 2.8.2014.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo